HV-doldis klar för NHL

HOCKEY

Halvardsson skrev kontrakt med NY Islanders

Johan Halvardsson, 26, – klar för New York Islanders.

Kontraktet skrevs under i går och därmed mister HV71 sin boxplayspecialist.

– Det är som en liten chock. Det trodde jag aldrig, säger Johan Halvardsson.

Sommaren 2006 kan bli en period när många sportchefer i elitserien knappt vågar sätta på mobiltelefonerna på morgonen. Det kommer att komma många besked om att spelare lämnar elitserien för NHL eftersom det nya kollektivavtalet gör att NHL-klubbarna måste plocka över européerna - annars mister de rättigheterna till dem.

Sent i går kväll fick HV 71:s sportchef Fredrik Stillman ett sådant trist besked av Johan Halvardsson. Halvardsson, 26, har beslutat sig för att lämna Jönköpings-klubben för att spela i New York Islanders den kommande säsongen.

– Vi kom överens vid midnatt. Jag och min agent Johan Strömberg lade ett bud häromdagen och sedan sa Islanders bara ja direkt. Det känns konstigt. När allt var klart firade jag med champagne hemma hos svärmor o svärfar, säger Johan Halvardsson.

Studerad i flera år

Halvardsson är inte den första man tänker på i HV 71 som kan lämna klubben för NHL. Lars Jonsson, Björn Melin, Stefan Liv och Andreas Karlsson är spelare som ansågs ligga närmare NHL än Halvardsson.

Men Islanders scout Anders Kallur har följt Halvardsson i flera år och är mycket nöjd med det defensiva arbete mot 94 kilos-backen utför framför eget mål.

Får spela med Zhitnik?

I slutspelet i våras var Johan Halvardsson småskadad och hade bland annat problem med ena ljumsken. Han spelade på smärtstillande och i en kvartsfinal mot Mora kunde han knappt åka skridskor men trots smärtorna åkte han ut på isen i viktiga boxplay.

Nu byter Halvardsson backpartner från Daniel Grillfors och Ola Svanberg till kanske Alexei Zhitnik. Halvardsson har spelat i HV71:s A-lag sedan 1998 och spelade i JVM 1999.

2004 blev han svensk mästare med HV 71 efter ett jojo-år där han var utlånad till Oskarshamn i december och januari.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM