Ingen publikfest när SSK vann

HOCKEY

Södertäljes dåliga inledning på säsongen har fått publiken att svika hemma i nybyggda Axa Sports Center.

Knappt 4000 åskådare var på plats när SSK tog säsongens fjärde seger – 2–1 mot Färjestad i en grinig match.

Det fanns gott om lediga platser kvar på läktaren när Södertälje tog emot Färjestad på torsdagen. När hemmalaget sedan inledde matchen med ett chansfattigt powerplay hördes besvikna och oroliga röster från åskådarplats. För det var inte första gången den här säsongen som SSK-supportrarna fick se en liknande matchöppning.

Men den här gången spelade Södertälje upp sig och gjorde en bra första period – och fick äntligen till det i anfallszon. 1–0-målet efter åtta minuter som gjordes av superlöftet Anze Kopitar föregicks av elegant förarbete av lagkaptenen Petri Liimatainen och Dragan Umicevic.

Det hade inte ens gått en minut av andra perioden när Jan Huokko ökade på till 2–0 direkt efter tekning.

– Inte för att förringa Södertäljes första period på något sätt, men det var för många som inte begrep varför vi var här, sade Färjestads tränare Leif Strömberg.

Efter Södertäljes andra mål blev matchen sönderryckt av alla utvisningar, och det var mycket grinigt på isen. Bland annat fick Jonas Frögen 2+5 min och i slutet av matchen fick Petri Liimatainen och Per Ledin matchstraff för roughing.

Färjestad fick in reduceringen i slutet av andra perioden och fortsatte pressa på i tredje – men Rastislav Stana stod emot.

– Vi blev alldeles för passiva i tredje och uppträdde ängsligt. Vi överlät initiativet för mycket åt Färjestad, sade SSK-tränaren Ulf Taavola.

Segern, 2–1 (1–0, 1–1, 0–0), var Södertäljes fjärde den här säsongen – och mycket välbehövlig. Inte bara med tanke på tre viktiga poäng i bottenstriden – utan också för intresset kring laget.

När Axa Sports Center invigdes var det fullsatt i arenan – men därefter har publiken svikit. För att miljonsatsningen ska gå ihop har ledningen räknat på ett snitt på 4700 åskådare. Men efter den dåliga säsongsinledningen ligger snittsiffran i nuläget på 4400.

– Det står givetvis i direkt relation till de sportsliga resultaten. Men det finns ingen anledning att vara orolig. Snittet är faktiskt högre redan nu än under förra säsongen, och det tror jag är en effekt av den nya arenan. Men efter jul, när allt är färdigbyggt, måste snittet upp till 5250, säger Södertäljes ordförande Jan Buckhöj, och fortsätter:

– Så det hänger på att laget gör bra resultat under hösten.

Torsdagens uddamålsseger var åtminstone ett steg på vägen.

Jenny Danielsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM