”Disciplinnämnden är helt åt helvete”

Bik Karlskogas lagkapten vill se Sanny Lindström som svensk hockeys svar på NHL:s Brendan Shanahan

Karlskogas Martin Thelander (till vänster) vill se Sanny Lindström som enmansjury i disciplinnämnden.
Karlskogas Martin Thelander (till vänster) vill se Sanny Lindström som enmansjury i disciplinnämnden.

Bik Karlskogas lagkapten Martin Thelander, 32, riktar skarp kritik mot disciplinnämnden.

Nu vill han se Sanny Lindström som en enmansjury, likt Brendan Shanahan i NHL.

– Han har varit med i spelet och känns som ett jäkligt bra exempel. Då har vi en som tar alla beslut, så att vi får samma nivå på allting.

Bik Karlskoga missade att ta sig till kvalserien. En bidragande orsak var att nyckelspelaren Daniel Wessner missade de tre avslutande matcherna på grund av avstängning.

Wessner anmäldes inte av domarna efter tacklingen mot Moras Christoffer Rasch, som ”bara” gav game misconduct. Men Moras tränare Jeremy Colliton anmälde till disciplinnämnden – som stängde av Wessner i fem matcher, varav två omvandlades till 8000 kronor i böter.

”Som om Putin skulle ge Gardell en kram”

I en krönika på Bik Karlskogas hemsida riktar lagkaptenen Martin Thelander skarp kritik mot disciplinnämnden:

”Avslutningsvis vill jag bara nämna Disciplinnämnden som verkar under hockeyförbundet i en ryssliknande aktion körde över 4 etablerade domare samt match-supervisiorns (en sorts handledare till domarna) bedömning. De dömer Daniel Wessner till 5 matcher avstängning för en tackling där det enligt matchdomarna räckt med det matchstraff han tilldelats under matchen.
Nämnas bör att en av domarna innan sista matchen söker upp en civilklädd Wessner och uttrycker sitt medlidande samt medger att han är helt oförstående till den fastslagna domen. Ni som följer oss vet att det är lika förvånande, otänkbart, otroligt och överraskande som om Vladimir Putin skulle ge Jonas Gardell en stor varm kram med en avslutande klapp i röva”.

”Är helt åt helvete”

När Sportbladet ber Thelander att utveckla sitt resonemang säger han:

– Det är helt sjukt att det skiljer så mycket som fem matcher, när fyra domare samt supervisorn Ulf Rådbjer först har sagt att det inte ska leda till något ytterligare straff. Det kanske är lite sent att komma med kritiken nu, och vi hade kanske inte räckt till ändå, men jag ville bara ge min syn på det i den här krönikan.

Thelander vill inte hänga ut domaren som pratade med Wessner, men vill skapa en debatt kring disciplinnämnden.

– Johan Tornberg i Viasat tog upp att det var skandal och jag tycker också att det måste göras något med disciplinnämnden. Det är helt åt helvete och funkar inte som vi har det nu. Det kan inte skilja fem matcher på en grej som domarna inte tycker är något. Det är samma gnäll varje år om disciplinnämnden, men ändå gör man inget åt det. Om du ringer runt till hela hockeysverige så tror jag inte att det finns någon som tycker att det fungerar bra i dag.

”Sätt in Sanny Lindström”

Thelander kommer därför med ett konstruktivt förslag.

– Sätt in Sanny Lindström som en Brendan Shanahan. Han har varit med i spelet, är förnuftig, är mediavan, är för en säkrare hockey, och känns spontant som ett jäkligt bra förslag. Då har vi en som tar alla beslut, så att vi får samma nivå på allting. Som det är nu är det bedrövligt eftersom det inte finns någon rak linje.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN