FBK bröt trenden: ”Extremt viktigt”

Vände och vann första semifinalen mot Växjö

Det orangea publikhavet såg ut att bära Växjö till ännu en seger mot Färjestad.

Men på fyra minuter i tredje perioden hade Färjestad vänt, brutit förlustsviten mot Växjö – och satt sig i förarsätet i semifinalserien.

– Extremt viktigt, det är alltid gött att ta en vinst i första, säger Färjestads Joakim Hillding.

0–0 efter den första perioden var långt ifrån talande för matchbilden. Båda lagen gick ut och satte högsta fart och utbytte chanser i en kokande Vida Arena.

När 1–0-målet väl kom var det rutinerade hemmalagets Jan Hlavac som satte något av en chanspuck mellan benen på Fredrik Petterson-Wentzel.

Växjö i ledning inför sista perioden – men på fyra minuter vände FBK på matchen. Efter 7.09 lirkade Pontus Åberg in 1–1-pucken vid Teemu Lassilas första stolpe – och knappa fyra minuter senare hade Per Åslund styrt in ledningspucken, läckert prickskjuten på bladet av Joakim Hillding som snurrat sig fri kring blålinjen.

– Vi brukar hitta varandra ganska bra, så jag visste var han var nånstans, säger Hillding till CMore om samarbetet med Åslund.

”Spelskicklig”

Och Åslund visste vad han skulle göra:

– Man vet ju att han är spelskicklig och det gäller bara att ha klubban i isen.

Och Växjö lyckades inte svara – efter fem raka Växjö-segrar mot Färjestad i SHL bröt Färjestad sviten lagom till semifinalen.

Hemmatränaren Sam Hallam var besviken på sitt lag:

– Vi är inte riktigt på tårna och hade inte desperationen under hela matchen. Det är långt ifrån en stark laginsats, säger han till CMore.

Växjötränaren fortsatte sågningen: 

– Jag hoppas att alla känner att de kan göra bättre än så här. Spelar vi som i dag är det fullt rättvist att Färjestad vinner.

Muntrare då i Färjestad som nu vet att man kan slå Växjö – detta alltså efter fem raka förluster i SHL.

– Det var extremt viktigt, det är alltid gött att ta en vinst i första. Men vinner vi inte nästa är den här segern inte värd någonting, säger Joakim Hillding.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!