"Alla som är här har chansen att spela VM"

Platser i Tre Kronors VM-trupp står på spel.

Träningsmatchen mot Danmark var ingen höjdare – ändå var det flera spelare som stärkte sina aktier.

– Mattias Sjögren gör tre assist och kommer in på ett väldigt positivt sätt, säger assisterande förbundskapten Rikard Grönborg till Sportbladet.

Tre Kronor besegrade Danmark med 5–2, men någon svensk uppvisning var det inte tal om.

Den andra perioden vann Sverige med 3–0, de två övriga lämnade mycket mer att önska.

– Första och tredje måste vi spela bättre, däremot tycker vi att andra perioden var helt godkänd. Då tryckte vi på och gjorde lite mål, men det är en del grejer att jobba på, säger Rikard Grönborg.

Fyra närmade sig VM

Matcherna mot Danmark är en del av förberedelserna inför VM i Vitryssland i maj.

Spelarna kommer från SHL-klubbar, bortsett från finallagen Färjestad och Skellefteå. Enligt Rikard Grönborg var det i alla fall fyra som närmade sig en plats i VM-truppen.

Mattias Sjögren, Pär Arlbrandt, Tom Nilsson och Mikael Wikstrand.

– Mattias Sjögren gör tre assist och kommer in på ett väldigt positivt sätt, han gjorde också ett bra jobb i penalty-killing. Arlbrandt har några riktigt bra byten, så det var kul att de fick komma in och spela, säger Rikard Grönborg.

– Mikael Wikstrand och Tom Nilsson spelade stabilt både i den här matchen och mot Schweiz. Det är några namn vi kan nämna. Men alla som är med nu har chansen att spela VM.

"Har varit i kontakt"

Sedan tidigare har ett gäng NHL-svenskar lämnat återbud och under tisdagskvällen kom yttterligare tre nej tack.

Förbundsledningen hoppas framför allt på tre namn; Washingtons stjärncenter Niklas Bäckström samt backarna Erik Karlsson (Ottawa) och Oliver Ekman-Larsson (Phoenix).

När Sportbladet pratade med förbundskapten Pär Mårts i måndags hade han snackat med de två förstnämnda, men inte med Ekman-Larsson.

Den kontakten är nu tagen.

– Vi har varit i kontakt med honom, ja, säger Rikard Grönborg.

Vad kan du säga om honom?

– Det är samma sak där som med de andra. De har precis spelat färdigt och vi har sagt att vi ger dem lite tid att tänka på hur de vill göra. Det är viktigt att de kommer in motiverade också.

Och när lämnar de besked om VM?

– Vi hoppas och tror att det ska komma snart, så att vi vet vad som gäller. Men vi är villiga att ge dem tid och chans för att reflektera hur de känner för den här uppgiften.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN