”Det hör till – särskilt när det snöar”

HOCKEY

Detroit-svenskarna om Winter Classic-uppgörelsen och väderskräcken inför nedsläpp

1 av 18 | Foto: Detroits svenskar, med målvakten Jonas Gustavsson längst fram.

ANN ARBOR. De kommer frysa, de kommer pulsa i snö och de kommer huka i elak vind.

Men det är inget som skrämmer svenskarna i dagens Winter Classic-fest på jättelika Michigan Stadium.

– Nej, det är som det ska vara, det blir som på uterinken hemma i Njurunda när jag var liten, säger Henrik Zetterberg till Sportbladet inför det som kallats historiens största hockeymatch.

Foto: Per Bjurman – på plats vid Winter Classic. Foto: Per Bjurman.

Det ser ut som att de så kallade elementen kommer att sätta riktigt klassisk Kung Bore-prägel på årets upplaga av Winter Classic – den numer traditionella utomhusmatchen som idag avgörs mellan Detroit Red Wings och Toronto Maple Leafs på jättelika Michigan Stadium i Ann Arbor.

Kraftigt snöfall

Prognoserna hotar med – eller lovar, om man hellre vill det – vådliga minusgrader, kraftigt snöfall och dessutom isande vindar.

Man skulle ju kunna tro att NHL-stjärnor bortskämda med allsköns bekvämligheter i världens lyxigaste inomhushallar ryggar tillbaka inför en dylik upplevelse.

Men tvärtom.

– Det hör till. Särskilt att det snöar. Så var det ju ofta hemma på Veddestavallen hemma i Järfälla, där jag åkte skridskor och spelade tre-fyra gånger i veckan när jag växte upp, säger Red Wings-backen Niklas Kronwall när vi träffar honom efter nyårsaftonens träning i det som inte utan anledning kallas The Big House?

– Kallt? Jo, precis när man kommer ut fryser man lite om händerna och fötterna, men så fort man börjat köra lite får man upp värmen och tänker inte mer på det, och i båset har vi det ombonat och skönt. Det här blir bara kul.

Återvänder till rötterna

Henrik Zetterberg är inne på samma linje.

– Ja, det känns precis som på uterinken hemma i Njurunda när jag var liten, det är väldigt speciellt att få återvända till rötterna på det sättet, tycker han.

Att de får uppträda i vad som beskrivs som tidernas största hockeymatch, med uppemot 110 000 åskådare på läktarna, kittlar förstås proffsen det också.

– Det går inte riktigt att föreställa sig hur det blir. Bara att komma ut och träna på den här jättearenan var helt fantastiskt. Med fullsatta läktare...ja, man kommer att minnas den här matchen, säger Kronwall medan han torkar ansiktet rent från sminket.

”Spela så bra vi kan”

Nyårsdagens happening är samtidigt en helt vanlig NHL-match och ”Zäta” understryker att viktiga poäng står på spel.

– Ska vi hålla Toronto bakom oss i tabellen måste vi vinna och därför är det viktigt att vi har samma inställning som under alla andra matcher och kan låta bli att tänka på vad det är för slags event, menar han.

– Så själva upplevelsen i att vara utomhus och spela på den här arenan klarade vi förhoppningsvis av under träningen. Nu ska vi spela så bra vi kan.

Medan dagens Wings- och Leafs-stjärnor förberedde sig för dagens skådespel i The Big House spelade gårdagens en bejublad veteranmatch på baseboll-arenan Comerica Park inne i centrala Detroit.

På isen för Detroit fanns bland andra Nicklas Lidström och Tomas Holmström – och för Toronto självaste Börje Salming.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL