Talar ut efter uppbrottet: ”Mådde skit”

Patrik Berglunds första ord – går miste om 110 miljoner

avJacob Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Patrik ”Bulan” Berglund fick sparken från Buffalo.

Nu berättar han varför.

– Jag mådde skit. Pengar gör ingen lycklig, säger han till Hockeypuls.

Strax innan jul kom chockbeskedet: Patrik Berglunds kontrakt med Buffalo var ett minne blott.

Nu ger Berglund, för första gången, sin version om vad som egentligen hände.

”Om jag mår så dåligt...”

I en lång intervju med Hockeypuls berättar svenskstjärnan att han mådde psykiskt dåligt, och att beslutet att bryta kontraktet – som var värt 110 miljoner – var livsnödvändigt.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

– Mitt kontrakt och alla pengar jag gav upp betyder ingenting. Det här är verkligen en klyscha, men pengar gör ingen lycklig. Jag kan ge upp den summan när som helst för att må bra inombords. Om jag mår så dåligt som jag gjorde och känner som jag gör än i dag... då tror jag verkligen att jag har tagit rätt beslut. Pengarna är det sista som betyder någonting i dagsläget, säger Berglund.

Struntade i träningar och match

30-åringen bekräftar att uppgifterna om ”misslyckad rapportering till laget” stämmer – det vill säga att Berglund inte dök upp på träningar och match – och att avstängningen ”var korrekt”.

Västerås-sonen, som bland annat har ett OS-silver, ett VM-silver och över 700 NHL-matcher på meritlistan, säger att glädjen för hockeyn sakta men säkert höll på att försvinna.

– Varför ska jag åka omkring och göra något som jag inte tycker om på samma sätt längre och på det visa upp en fasad att jag mår bra... när jag rent utsagt mår skit. Hockey har varit hela mitt liv. För mig är inte hockey bara ett jobb, utan det är något som jag har älskat. Tappar man det och mår otroligt dåligt så ser jag inte alls varför man ska hålla på med det, säger han.

”Det här får vara droppen”

Under sommaren blev 30-åringen trejdad från St Louis till Buffalo, en trejd som Berglund själv beskriver att det inte alls kändes rätt inombords.

Det slutgiltiga beskedet tog han en bit in i december.

– En dag när jag gick ut från en träning, det var väl den 11:e eller 12:e december, då hade jag bestämt mig att det får bli exakt vad det blir... men det här får vara droppen. Jag får stå fast med det jag känner... och därifrån tog det fart.

Utesluter inte spel i VIK

Nu är Patrik Berglund hemma i Västerås tillsammans med sin familj. Han säger att han är stressad över framtiden, som han ännu inte tagit något beslut om. Klart är att årets säsong är över.

Berglund bekräftar också att spel i moderklubben Västerås – som gör succé i hockeyallsvenskan – är inte uteslutet.

Foto: Jeffrey T. Barnes / TT
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM