Landeskog blev stor hjälte mot mästarna

HOCKEY

NEW YORK. Gabriel Landeskog fällde Stanley Cup-mästarna i natt – praktiskt taget på egen hand.

Först kvitterade han Pittsburghs 3-2-ledning i tredje perioden, sedan hängde han sudden death-målet på övertid.

– Jag hade lite flax, men det är inte dumt att få göra så lägliga mål, säger Colorado-kaptenen till Sportbladet.

Foto: AllOverPress

Pittsburgh-pingvinerna hade två raka segrar innan nattens duell i PPG Paints Arena (som Consol Energy Center döpts om till), men den sviten klippte alltså Colorado Avalanche resolut av.

Och det var svenske kaptenen Gabriel Landeskog som höll i saxen.

I ett powerplay 13.28 in i tredje perioden kvitterade han först det som då var 3-2-ledning för hemmalaget – med en fin pärla upp i nättaket utifrån högerkanten.

Sedan avgjorde han hela tillställningen med en styrning, på något slags halvvolley precis framför Marc-Andre Fleury, blott 22 sekunder in i övertidsperioden.

– Jag hade lite flax där, men det är skönt att få pricka in de första målen för säsongen och att de var så lägliga gör ju inte saken sämre, säger den 23-årige stockholmaren när vi når honom efteråt.

”Det måste vi få bort”

Annars är han inte helt nöjd med insatsen i västra Pennsylvania – de två poängen till trots.

– Jag är glad över att vi vinner, det är det viktiga. Men vi släpper till för många chanser och har för några  onödiga ”breakdowns” i mittzonen. Det måste vi få bort, menar han.

”Inför ett nytt system”

Annars har det under de två inledande matcherna – de slog Dallas i lördags också – sett ut som att Av's hittat ny energi och nytt offensiv kreativitet sedan det abrupta tränarbytet i somras.

– Jo, fortsätter ”Gabbe”, vi håller på att införa ett nytt system där sådana som Matt Duchene och Nathan MacKinnon kan få mer utrymme just för sin kreativitet.

– Samtidigt har vi fortfarande linjer i spelet vi ska hålla oss till och defensivt behöver det bli lite bättre än det var ikväll.

En chans till förbättring, och en tredje raka seger, väntar redan kommande natt mot Capitals i Washington.

– Det blir en tuff utmaning, då har vi inte råd att släppa till lika mycket chanser igen, säger matchhjälten från i natt.

ARTIKELN HANDLAR OM