Lias Andersson hyllas av Henke Lundqvist

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Det går bra även utan E.

Lias Andersson delar ju bara nästan förnamn med sensationerna Elias Pettersson och Elias Lindholm, men stod ändå för en utmärkt insats i sin säsongsstart med New York Rangers mot Montreal på Madison Square Garden i natt.

– Ja, jag tycker det gick bra. Nu ska jag göra allt jag kan för att bygga ett förtroende hos alla i laget och visa att jag är en spelare man kan lite på där ute, säger den 20-årige göteborgaren till Sportbladet efter det som efter en imponerande vändning i tredje perioden blev en 5-3-seger för hemmalaget.

”Elias” har ju varit det mest gångbara svenska namnet i NHL den här hösten, men som sagt:
Det fungerar även om man tar bort första bokstaven…

Efter en dryg månad i farmarlaget i Hartford – där han verkligen briljerat – meddelade New York Rangers under måndagen att man plockat upp Lias Andersson och i natt fick han alltså spela säsongens första match, hemma mot Montreal.

Foto: Sarah Stier / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

– Jag har försökt tackla min situation på ett bra sätt och intalat mig själv att jag i tre år haft hockey, det roligaste jag vet, som mitt arbete. Så valde jag att se det även i Hartford, det är ändå helt fantastiskt att få spela här, säger han när vi träffar honom i omklädningsrummet efteråt.

”Lite nervöst”

– Men det är ju i NHL jag vill vara och nu ska jag göra allt jag kan för att bygga ett förtroende hos alla i laget och visa att jag är en spelare man kan lite på där ute.

Det började utan tvekan bra. Lias noterades inte för några poäng, men såg pigg och stark ut, tog många initiativ, var obönhörlig i närkamperna och stänkte sånär in ett vasst skott i slutet av andra perioden, efter att ha snurrat bort en Montreal-back.

– Mm, jag drog backen och fick ner honom, men det var Carey Price som stod där. Det är en bra målvakt. Fast nu vet jag i alla fall var jag ska skjuta på honom nästa gång, ler han.

– Som helhet tycker jag det gick bra. Det är klart jag var lite nervös i början, det tog några byten att komma in i det. Men sen så. Jag fick spela en hel del och ingick i en väldigt bra kedja (med Jimmy Vesey och landsmannen Jesper Fast).

Medspelarna är nöjda, de också.

Hyllas av Lundqvist

– Ja, Lias var jättebra. Jag har pushat ett längre tag för att han ska få komma upp, säger Henrik Lundqvist.

– Han är stark i mitten och stark med pucken. Det är det vi behöver. Vi har tillräckligt med skicklighet, vi behöver någon just i mitten som är så där tuff och kan hålla i pucken. Det är inte lätt att bara komma upp så här och spela sin första match men han gjorde precis det jag hade hoppats på.

Matchen såg i andra perioden ut att vara på väg att rinna Blueshirts ur händerna. Montreal gick då upp i 3-1-ledning och hade allt momentum.

Men ynglingarna från Manhattan drog upp stövelskaften i tredje, iscensatte en imponerande vändning, vann till slut med 5-3 – och har hastigt och lustigt fyra raka segrar.

– I två perioder funkade det inte alls, vi var för lösa. Inte fysiska alls. Men vi sa åt varann innan tredje att nu går vi ut och gör en riktigt bra period och det gjorde vi verkligen, fortsätter ˝Henke”.

– Det betyder mycket för den här gruppen att få vara med om det här. Vi har vunnit på lite olika sätt nu; stängt igen vissa matcher och kommit tillbaka i andra. Det är mycket som är positivt.

Mika Zibanejad var den som definitivt dödade matchen när han i numerärt underläge 18.12 in i tredje perioden högg som en mamba på en felpassning precis framför Carey Price.

– Jag tror det är fjärde gången den här säsongen de gjort så där med pucken precis framför egen kasse, så vi får väl säga att det var planerat, flinar han.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!