Nylander stoppad av Toronto Maple Leafs

avHans Abrahamsson, Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu får gåtan om William Nylanders presskonferens ett svar.

Enligt Expressen ville landslaget att 19-åringen skulle ställa sig framför pressen och berätta om sitt hälsotillstånd.

Men i sista stund ringde Toronto Maple Leafs general manager och stoppade sin spelare.

Foto: Bildbyrån
Nylander skadades i premiären mot Schweiz.

I lördagens JVM-premiär fick William Nylander en hård tackling mot huvudet av schweizaren Chris Egli. Sedan dess har 19-åringen inte varit på is, utan återhämtat sig från vad som befaras vara en hjärnskakning.

I onsdags kallade landslagsledningen till presskonferens på spelarhotellet i Helsingfors dagen därpå. Beskedet var att William skulle svara på frågor om sin hälsa och sin framtid i den pågående turneringen. Men frågestunden uteblev. Ett par minuter före pressträffen upplystes de svenska och kanadensiska reportrarna på plats att Nylander inte skulle närvara.

– Tyvärr tog vi ett sent beslut att han inte skulle komma. Det handlar om uppmärksamheten. Vi vill skydda honom lite, sa landslagsläkaren PA Bergsten och undvek själva orsaken till frånvaron:

"Tog beslutet tillsammans"

– Jag kan inte gå in så mycket på vad som hänt, det är snarare så att det är en pressad situation för honom att prata med all media. Det blir jobbigt för honom. Vi har tagit det beslutet tillsammans relativt nyligen.

Vad var det som hade hänt?

Varför hade planerna ändrats så abrupt?

Var det verkligen landslaget som bytte åsikt?

Nej, enligt uppgifter till Expressen fattades beslutet inte av landslaget, utan av William Nylanders arbetsgivare. Tidningen skriver att Toronto Maple Leafs general manager Lou Lamoriello ringde Nylander och det svenska landslaget strax före presskonferensen. Lamoriellos önskan ska ha varit rak och tydlig: William Nylander skulle inte ställa upp på någon pressträff, vilket var en order som landslaget lydde.

”Inte ultimat”

– Hans hälsa är nummer ett, hans integritet är nummer två och sedan har han en arbetsgivare i Toronto Maple Leafs. Allt det där går före media, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Men det var inte media som bad att få prata med honom, det var ni (förbundet) som kallade dit media?

– Ja, det var inte ultimat.

Varför drog ni i nödbromsen?

– Som sagt. Hans hälsa är nummer ett. Hans integritet är nummer två och sedan har han en arbetsgivare.

Vem satte stopp?

– Det var flera personer som tog det beslutet.

Du var inte inblandad?

– Jag var en av dem, säger Rikard Grönborg.

Publicerad: