”Nästa steg är en total dominans”

Av: Hans Abrahamsson, Patrik Brenning, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Guldplanen för nästa år är redan klar

1 av 8

VÄXJÖ/STOCKHOLM. Ett historiskt SM-guld är säkrat. Nästa år ska Växjö bli ännu bättre – och här är ett glädjebesked för alla runt klubben.

Enligt Sportbladets uppgifter är det klart att publikfavoriten Ilkka Heikkinen återvänder till klubben.

DOKUMENT: Växjös fantastiska resa från div 4 till SM-guld

Växjös snabba SHL-resa är inne på sitt fjärde år och slutade med SM-guld. I en fullsat Vida Arena slog Växjö in matchbollen i den sjätte matchen mot Skellefteå och ordnade ett historiskt guld.

Många tunga namn sitter på utgående kontrakt, men Henrik Evertsson, 42, känner att han har läget under kontroll:

– Några av dem som inte har kontrakt kommer säkert hamna i någon annan klubb, men alla kommer inte göra det, säger han.

En riktigt vass förstärkning är enligt vad Sportbladet erfar redan klar. Det handlar om den finske backen Ilkka Heikkinen som gjorde dundersuccé under sin förra sejour i klubben, 2011/12. Heikkinen dundrade in 18 mål för Växjö, flest mål av alla backar den säsongen.

Inget finallöfte 2016

Nu återvänder Heikkinen från KHL-klubben Salavat Julajev där han egentligen hade ett år kvar på kontraktet.

I övrigt har Evertsson till stora delar truppen klar till nästa säsong. Vad som återstår är de sista pusselbitarna och det handlar om två till tre namn.

På bara fyra år har Växjö gått från nykomling till SM-guld, och tänker komma ännu starkare nästa säsong.

– Vår målsättning är att bli lite bättre för varje år. Sedan vi gick upp har vi vetat relativt väl vilken väg vi ska gå med lagbygget och det vet vi även inför kommande säsong.

Men någon ny SM-final även nästa år lovar inte Evertsson:

– Vi väljer att ha en målsättning för grundserien för väl i ett slutspel är det så många faktorer som du inte riktigt kan påverka. Ta Luleå förra året. De hade tre av sina fyra bästa backar skadade när vi slog ut dem. Ändå räknades deras säsong som ett misslyckande.

”Handlar om mixen”

Att Växjö nu är ett etablerat topplag gör det många gånger lättare att locka till sig spelare, men framgången har också ett pris

– När det går bra blir våra spelare väldigt attraktiva, det är helt naturligt. Och det finns alltid klubbar som är beredda att betala mer. I topplag har ofta spelare lite mindre roller än vad de får i lägre rankade lag. Då blir lönen därefter.

Henrik Evertsson har lyfts fram som en av landets skickligaste lagbyggare. När det gäller hans filosofi för att komponera lag är han lite hemlighetsfull.

– Men man kan säga att det handlar om mixen av hårt arbetande spelare och skicklighetsbaserad spelare. När du hittar den perfekta balansen däremellan har du ett mästarlag, säger han.

– Du måste hela tiden hålla på och korrigera pendeln och det slår nästan alltid över lite för mycket åt ena eller andra hållet. Men en dag står du där och får ihop ett lag som faktiskt vinner.

Den 23 april 2015 var en sådan dag.

DOKUMENT: Växjös fantastiska resa från div 4 till SM-guld

Publicerad: