Damkronorna till VM-kvartsfinalen

HOCKEY

MALMÖ. Sverige är klart för VM-kvartsfinal mot Ryssland.

Och nu är det medaljjakt som gäller.

Damkronorna hade inga som helst problem att säkra gruppsegern via en säker seger över Tyskland i sista gruppspelsmatchen.

Anna Borgqvist noterades för tre mål men borde få det fjärde också eftersom det är en tysk skridsko och inte Erika Grahm som styr in hennes skott.

– Jätteroligt att det lossnat för mig men det har lossnat för hela kedjan. Vi har producerat mycket, säger Anna.

Kedjan med Erika Grahm, Emma Nordin och Anna Borgqvist är effektiv. I VM har man gjort åtta av Sveriges tio mål.

– Vi har bra kemi och det har klickat mer och mer för varje dag. Vi är på gång.

4–0-segern över Tyskland var stabil.

– Alla följde den gameplan vi hade satt upp. Nu sätter vi upp en ny mot Ryssland och följer den i 60 minuter. Jag tror vi har chans. Vi har spelat jämnt med dom tidigare.

”Sätter returerna”

– Ryssland är ett kontringslag så det gäller att vi håller ihop laget och sätter dit våra chanser. Trycker puckarna på mål och sätter returerna.

Förbundskapten Leif Boork är självklart mycket nöjd med matchen, segern och sin förstakedja.

– Kedjan är väldigt bra balanserad. Erika och Emma utnyttjar sin skridskoåkning och är inte lika fysiska medan Anna gärna sticker in näsan där det är hett. Hon fungerar jättebra internationellt, säger Boork.

Gruppsegern innebär att Sverige på onsdag kväll möter Ryssland som slutade sist i grupp A med bara en poäng på sina tre matcher.

– De har några individuella spelare som är starka i spelare mot spelare-situationer. Dom spelar lite på chans. Spelar på kontring. Är ganska bra skridskoåkare. Där måste vi spela lite annorlunda.

Det gäller för Sverige att vårda pucken och inte ta för chansartade skott från blå eftersom det kan resultera i blixtsnabba kontringar.

svensk seger betyder semifinal mot suveräna USA, medan förmodligen Finland får möta Kanada i den andra semifinalen.

Målsnåla matcher

Om inget sensationellt händer i de semifinalerna blir det därefter final mellan USA och Kanada och match om bronset mellan Sverige och Finland.

Med medaljchans för damkronorna.

Även om Finland har en del spelare som normalt är klart bättre än Sveriges stjärnor brukar det vara målsnåla och jämna matcher mellan lagen. I träningsmatchen precis före VM i Trelleborg var det först när Sverige åkte på täta utvisningar i den tredje perioden som Finland kunde rycka till vinst.

Tyskland tog sig till ströchanser men utan att sätta Sara Grahn i Sveriges mål på några större prov. Grahn har stått alla tre VM-matcherna hittills men mot Tyskland var Kim Martín Hasson ombytt för första gången. Vilket mycket väl kan betyda att Boork väljer att satsa på världsmålvakten Martín Hasson för den respekt hon har med sig ut på isen.

Sveriges defensiv var tät. Emilia Andersson och Annie Svedin var återigen bästa backpar och anfallstalangen Hanna Olsson fick mycket speltid. En bra svensk laginsats. Leif Boorks bygge ser bra ut.

ARTIKELN HANDLAR OM

Leif Boork