”En ny nationaldag i Ryssland”

1 av 8
HOCKEY

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

GANGNEUNG. Ilja Kovaltjuk ville inte lämna mixade zonen efter OS-guldet.

Han ville berätta för en hel värld om sin lycka.

– Det här har varit min dröm sedan jag var fem år gammal. Det här är en ny nationaldag i Ryssland, säger han.

Han tog i för full hals under ryssarnas improviserade - och förbjudna - nationalsång efter matchen och var ett enda stort leende efteråt.

– Ja, vi gjorde det här tillsammans och för vårt land. Vi sa att vi skulle sjunga om vi vann. Det här har varit dröm sedan jag var liten och började spela hockey. Min pappa sa alltid åt mig att det största var att komma med i landslaget och ta OS-guld. Det dröjde nästan trettio år, men nu står jag här. Det här är det största jag varit med om, säger den 34-åriga superstjärnan.

– Så nu känns det väldigt bra och kommer säkert kännas ännu bättre i morgon. Då kommer vi hem och jag kan garantera att det är många som kommer möta oss på flygplatsen.

OS MVP

Ilja Kovaltjuk utsågs också till OS-turneringens mest värdefulla spelare, men var själv beredd att ge bort det priset efter finalen.

– Det är en stor ära, men det priset kommer i andra hand. Och ta Nikita Gusev. Han gör fyra poäng i dag och avgör även semifinalen mot Tjeckien. Så det är tveksamt att jag skulle få det priset.

Foto: GRIGORY DUKOR / X90080

”Vi var nervösa”

Samtidigt erkänner han att ryssarna gjorde en av sina sämsta matcher i turneringen.

– Ja, vi var nervösa. Vi spelade inte vårt eget spel. Vi bara dumpade ner pucken i deras zon. Det var en svår match och tyskarna spelade precis som de gjorde mot Sverige och Kanada. De åkte skridskor och spelade fysiskt. Men all respekt för dem. Ett silver är stort för ett lag som ingen trodde på innan turneringen.

Vad betyder det här för rysk hockey?

– Massor. Det är bra för Ryssland, det är bra för rysk hockey och det är bra för alla. Och vi kan verkligen säga att KHL är den näst bästa ligan i världen.

Ilja Kovaltjuk och hans SKA St Petersburg ska möta finländska Jokerit i Helsingfors om bara två dagar. En toppmatch i KHL.

– Jag älskar att spela i Helsingfors, men jag kommer nog att missa den matchen, säger Kovaltjuk med en blinkning.

Han har ett OS-guld att fira. Rejält.

LÄS MER: OS TV-tider söndag 25 februari

LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ARTIKELN HANDLAR OM