NHL

Lidström: Jag ska jobba åt Detroit

Av: 

Angelica Lundberg

HOCKEY

Legendaren i stor intervju om framtiden, pengar och påkostade husbygget

DET NYA LIVET Nicklas Lidström har lämnat Detroit och återvänt till Västerås. Nu väntar en tillvaro som talangscout för sin gamla klubb Red Wings. Foto

DET NYA LIVET Nicklas Lidström har lämnat Detroit och återvänt till Västerås. Nu väntar en tillvaro som talangscout för sin gamla klubb Red Wings. Foto

Nicklas Lidström har landat hemma i Västerås.

Sportbladet fick chansen att prata pengar, VM, husbygge och framtid med honom och en sak är redan klar.

Den nyligen pensionerade NHL-stjärnan kommer att fortsätta jobba åt Detroit Red Wings.

– Jag ska hålla koll på svenska spelare som blivit draftade av klubben och sen även vara bollplank när det gäller spelet och laget, säger han.

Sedan tre veckor tillbaka har Nicklas Lidström och familjen bosatt sig hemma i Västerås igen. Det krävdes 18 bagage för att få med det viktigaste från USA. Lidas långa hockeykarriär är över men sedan han kom till Sverige har tempot inte lugnat ner sig.

– Det är skönt att vara hemma igen men de här veckorna har varit hektiska. Många som vill dra i mig åt olika håll och dessutom håller vi på att bygga hus, säger han.

Ångrar du att du la av med hockeyn?

– Nej det gör jag inte, i alla fall inte än men det kanske kommer. Jag lär längta till hockeyn igen när hösten närmar sig men det känns bra med beslutet jag tog.

Hur känns det i kroppen nu när du inte tränar samma mängder?

– Det kryper i mig, men jag har tränat lite grann både löpning och gym och det är skönt att inte behöva pressa sig till max. Börjar det ta emot så kan man lugna ner det.

Vad ska du sysselsätta dig med?

– Jag kommer att jobba åt Red Wings. Tanken är att jag ska åka runt och kolla på lite spelare som klubben har draftat här i Sverige. Det blir en form av talangscouting men jag kommer också att åka tillbaka till USA några gånger per år och träffa sponsorer. Väl där nere ska jag också vara med på olika evenemang runt laget. Dessutom kommer jag att följa Detroit nära då klubben vill att jag ska veta vad som händer och kunna komma med synpunkten i spelet.

”Fått tio erbjudanden”

Har ishockeyförbundet kontaktat dig angående VM 2013?

– Jag har pratat som snabbast med Christer Englund som är ordförande. Han ringde mig kort efter jag tog beslutet om att sluta. Jag vet inte alls vad de har i åtanke men vi ska höras efter semestern och då får vi se vad de säger.

Kan du tänka dig en roll som general manager?

– Jag tror inte att de har tänkt sig att jag ska ta över efter Garpenlöv och det tror jag inte att jag är intresserad av heller. I alla fall inte just nu, det är för tätt inpå sedan jag la av. Nu vill jag landa i Sverige och inte bara hoppa på saker för snabbt.

Hur många erbjudanden har du fått sedan du la av?

– Har nog fått tio stycken och det är både i Västerås och från Stockholm. Det är lite tv-grejer och även från företag.

Expertkommentator i hockey?

– Har som sagt några saker att fundera kring.

Hur ställer du dig till ett jobb för en sportkanal?

– Svårt att säga. Jag har aldrig provat så jag vet inte om jag är gjord för det eller är duktig på det. Men det är nog inga problem att vara framför kamerorna. Det svåra är att få ut budskapet. Skulle nog kunna se och uppmärksamma saker men att kunna förmedla dem är en annan sak. Sen handlar det om vad jag vill göra och vad som passar mig.

Vem tycker du ska ta över kaptensrollen i Detroit?

– Det finns ett par olika alternativ men klart att Zetterberg har varit assisterande länge och skulle nog passa väldigt bra. Han har vuxit in i rollen som ledare på rätt sätt. Även Niklas Kronwall har tagit ett stort kliv utanför isen som ledare den senaste säsongen, båda är bra killar. En spelare som Valtteri Filppula skulle kunna fungera som assisterande.

Vad värderar du absolut högst i karriären?

– Jag kan inte skilja på ett OS-guld och att vinna Stanley Cup. Jag rankar dem båda lika högt.

Vad kommer du sakna mest från hockeyn?

– Det är tävlingsmomenten. Att kliva in på isen för fullsatta läktare när det bara är en minut kvar av matchen och det verkligen gäller något. Den kicken kan man inte få någon annanstans.

”Bo väldigt bra”

Hur spenderar du dina pengar?

– Jag har alltid gillat bilar och haft en fin sportbil. Just nu äger jag en Bentley sedan några år tillbaka men har även haft andra märken. Sen har jag också köpt en större båt då familjen gillar att vara på havet och ta en tur till Stockholm ibland. Det är de jag har unnat mig men annars är det inga speciella lyxsaker på så sätt. Vi köper inte bara för att vi har pengar utan handlar efter behov.

Hur är huset ni håller på att bygga då?

– Vi har alltid drömt om att kunna bygga ett hus precis som vi vill ha det och visst kommer vi att bo väldigt bra. Det blir bland annat en pool och en vinkällare. I vinkällaren kommer vi ha en bar med lite olika spel, precis som vi har haft i USA.

Vad gör ni med huset i USA?

– Vi håller på att sälja det just nu så vi kommer åka tillbaka i slutet av sommaren någon gång beroende på hur fort vi får det sålt. Med oss hem hade vi 18 bagage men hann ändå inte tömma huset så flera möbler som vi vill ha står fortfarande kvar.

Vad har du för relation till pengar?

– Jag tycker att vi lever normalt fast vi har pengar. Visst ger pengar en trygghet, vi behöver inte jobba om vi inte vill, men man blir inte gladare för att man har pengar.

Hur bortskämda är dina fyra barn?

– Vi försöker att inte skämma bort dem. Visst äger de en Ipad och så men de får även hjälpa till och göra vissa sysslor hemma. Vi tänker på att de ska få göra sådant som andra barn gör och som även jag och min fru gjorde som unga.

Vad har du missat under din karriär?

– Jag var där när alla mina barn föddes. Det var ett år, när jag var i Denver, som min fru ringde på kvällen och sa att hon hade börjat få känningar. Då började jag få panik men hann hem. Men annars är det så att man inte kan vara där hela tiden. Visst försöker jag hjälpa till med läxor och skjutsning men man missar ändå någon teaterpjäs i skolan eller någon hockeyturnering på helgerna där andra föräldrar är med men jag inte har kunnat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL