Elitserien inte givet vid lockout för Fasth

HOCKEY

Viktor Fasth funderar på spel i AHL vid en NHL-lockout

NHL kan bli föremål för en ny lockout-säsong.

Men elitserieklubbarna kan snuvas på de svenska NHL-spelarna – de funderar på att stanna i Nordamerika.

– Min utveckling skulle gynnas av att stanna, säger Viktor Fasth.

Foto: Viktor Fasth.

Säsongen 2004/2005 kommer de flesta minnas för evigt. Det var då stjärnor som Peter Forsberg, Marian Gaborik, Zdeno Chara, Henrik Lundqvist och Henrik Zetterberg skapade tidernas stjärnglans över elitserien.

Nu kan en ny konflikt hota inledningen av den kommande NHL-säsongen.

Även om spelarfacket kom med ett motbud till ägarna natten till onsdagen svensk tid, tyder mycket på att en lockout kryper allt närmare.

Men om en ny lockout skulle bli verklighet är det inte säkert att NHL-stjärnorna väljer att inleda säsongen i de europeiska ligorna.

Bland annat har bröderna Henrik och Daniel Sedin öppnat för ett "break" från ishockeyn vid en eventuell NHL-lockout.

Kan stanna kvar – trots lockout

Även de färska NHL-spelarna, som spelade elitseriehockey förra säsongen, kan nobba spel i Sverige – i stället funderar de på att stanna kvar i Nordamerika i jakt på erfarenhet och rutin.

– Att stanna kvar och spela i AHL skulle åtminstone gynna min utveckling, att få den tiden på mig att växa in i det nordamerikanska spelet, säger Viktor Fasth, den förre AIK-målvakten som förbereder sig för sin debutsäsong i NHL och laget Anaheim.

Även Christopher Nihlstorp, Färjestads förstemålvakt förra säsongen, har skrivit på ett färskt NHL-kontrakt med Dallas. Han är inne på samma spår och utesluter inte heller att stanna i Nordamerika.

– Jag åker till USA för att jag vill spela i USA, men jag har ingen riktig koll på vad som händer där borta, säger han.

"Fullt förtroende för spelarfacket"

En som däremot har följt händelseutvecklingen noga är den redan etablerade NHL-målvakten Anders Lindbäck, 23, som inför den kommande säsongen bytt Nashville mot Tampa Bay. Han var dessutom på plats i Barcelona för en dryg vecka sedan, för ett möte med spelarfackets verkställande direktör, Donald Fehr.

– Jag har fullt förtroende för Fehr, han har koll på allt. Jag hoppas verkligen att de hittar en lösning, men inte till vilket pris som helst, säger Lindbäck.

TT: Vad föredrar du under en eventuell lockout – spel i AHL eller i elitserien?

– Kanske inte AHL i första hand. Elitserien är så klart intressant.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL