”Inte mycket att hänga i julgranen”

Dick Axelsson om de uteblivna poängen och defensiva rollen: ”Klart man skulle önska…”

1 av 2
HOCKEY

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

GANGNEUNG. En av SHL:s mest offensiva och kreativa spelare.

Men så här långt i OS står Dick Axelsson, 30, kvar på noll poäng: 

– Klart man skulle önska en mer offensiv roll, och visst vill jag spela i power play, men det är otroligt många bra spelare med, säger Axelsson. 

Tyskland väntar i kvartsfinalen för Tre Kronor. Efter ett gruppspel där defensiven varit lysande, behöver nu offensiven lyfta ett par snäpp. Inte minst utdelningen i power play. 

Många har efterlyst speltid för Dick Axelsson i den spelformen, men så här långt har det varit kalla handen från förbundskapten Rikard Grönborg. 

I Tre Kronor har Dick Axelsson under många år fått nöja sig med mer defensiva uppgifter och en hel del spel i numerärt underläge. 

– Jag har varit i det här facket, som du kallar det, i sju-åtta år med landslaget. Har nästan aldrig spelat power play utan koncentrerat mig på box play och så, men det är en roll jag tar med glädje, säger han.  

Men nu när inga NHL-spelare finns med, till skillnad från VM, såg det på förhand ut att kunna bli en mer offensiv roll för Färjestadsforwarden. 

Så har det inte blivit.

”Jag är van att spela lite mer”

Inget spel i numerärt överläge och bara tio minuters istid per match är en bidragande orsak till att Axelsson så här långt är poänglös efter tre matcher. Dessutom spelade han bara sporadiskt mot Tyskland på grund av en lättare skada: 

– Offensivt är det inte så mycket att hänga i julgranen. Jag gjorde det jag skulle senast på de minuter jag spelade och fick med mig två utvisningar. Känner att jag bidrog med det jag kunde till laget.

Hur svårt är det att vara konstruktiv och kreativ när man ligger runt tio minuters istid?

– Klart det är svårt, men man får göra det bästa av situationen, försöka kämpa sig in i matchen. Jag är van att spela lite mer och vara lite mer i anfallszonen. Men man får vara glad för de små sakerna man gör när man är inne på isen.

Tre Kronors power play har inte fungerat under turneringen. Bortsett från Oscar Möllers mål i tom bur har det inte blivit någon utdelning alls. 

Just Dick Axelsson har en nyckelroll i power play i Färjestad: 

– Visst vill man spela power play, det gör jag i klubblaget, men när det finns så många fantastiska spelare på den punkten, så det blir till att jobba med defensiven för mig. Snart är man komplett…


LÄS MER: OS TV-tider fredag 23 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren


Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM