Bjurman: Läget har blivit ljusare – men stalltipset är fortfarande en lockout

HOCKEY

NEW YORK. Ingen vill slå hål i lönetaket.

Därmed ser det plötsligt lite ljusare ut.

Vi kan åtminstone ­vara hyggligt säkra på att en eventuell lockout i NHL ­inte blir särskilt långvarig.

Foto: Rangers och de andra rika klubbarna vill ogärna dela med sig.

Keep your shirt on, som de säger här borta.

Den glada optimism som plötsligt började sjuda i nordamerikanska hockeykretsar efter förhandlingsrundan i Toronto i går var förmodligen överdriven.

NHL och spelarfacket NHLPA står fortfarande långt ifrån varandra i avgörande frågor och risken för lockout om precis en månad är alltjämt mycket stor.

Att spelarna är beredda att avstå x antal procent i vinstdelning är lovvärt, men frågan är om det rör sig om tillräckligt många procent för ägare som ­säger sig vara nödgade till kostnadskontroll – trots att de, av fri vilja,  spridit rekordartade mångmiljonkontrakt omkring sig hela sommaren.

Nobbar välgörenhet

Teoretiskt låter det också fint att spelarna vill göra ­gemensam sak med de ­rikaste klubbarna i omfördelning av pengar till fattigare klubbar. Problemet är bara att de rika klubbarna – till exempel New York Rangers, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings och Philadelphia Flyers – inte är intresserade av ­någon sådan välgörenhet. I den mån klubbarna på de mindre marknaderna alls bör vara föremål för finansiell hjälp ska spelarna stå för den, punkt och slut. Så har det alltid låtit och så lär det fortsätta låta.

Ger hopp

Och utformningen av kontrakten – som spelarna vill se oförändrad – kommer att bli en eländig stötesten.

Dock:

Det faktum att spelarna inte kräver att lönetaket – det ägarna till slut trumfade genom förra gången och ser som helt essentiellt – avskaffas ger i alla fall hopp om att hela säsongen inte ska behöva gå förlorad. Det ger spelrum för seriösa förhandlingar, marginal för ett rimligt givande och tagande­.

Så:

Stalltipset är fortfarande att det blir lockout – men knappast längre än till slutet av november eller början av december.

Alltid nåt för oss som ­älskar NHL ...

Frågorna som nhl och spelarfacket inte är överens om

1. Fördelningen av NHL:s vinst – beräknad till 3 miljarder dollar (21 miljarder kronor, knappt) senaste ­säsongen. I enlighet med progressiviteten i det förra avtalet, helt och hållet ligans skapelse, åtnjöt spelarna höga 57 procent den gångna säsongen. Ägarna vill sänka till 46 enligt sitt första förslag och spelarna går med på en sänkning – men långtifrån så stor.

2. Utformningen av själva omfördelningen. Spelarna föreslår ett utjämningsprogram där de tillsammans med rika klubbar hjälper finansiellt svaga klubbar. De rika klubbarna har dock hittills inte varit intresserade av någon sådan välgörenhet utan att ­ansett att spelarna allena ska stå för den fördelningen.

3. Utformningen av spelarkontrakten. Ligan vill begränsa tiden på kontrakten, förlänga de låga ingångskontrakten – och också förlänga tiden innan en spelare blir ”Unrestricted Free Agent” och kan börja tjäna riktigt stora pengar. Spelarna motsätter sig alla sådana ­ingrepp.

4. OS. Ingen högprioriterad fråga, men en potentiell ”deal breaker”. Spelarna vill även fortsättningsvis delta i OS-turneringarna, men ägarna är ovilliga att stänga ner ligan i två veckor var fjärde år.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL