Rasar mot överfallen

Av: Ha Ab

Publicerad:
Uppdaterad:

Tolsa anmäls för tacklingen: ”Har fått en hjärnskakning”

Kaosmatchen mot Frölunda kan sänka Djurgården streckstriden.

Jari Tolsas tacklingar sänkte både Jimmie Ölvestad och Daniel Tjärnqvist, och de två kan missa flera matcher.

Dessutom riskerar lagkaptenen Marcus Nilson en lång avstängning sedan han försökt attackera Tolsa.

Matchen på Hovet blev en minst sagt stökig historia. I slutet av den första perioden tacklade Jari Tolsa djurgårdsforwarden Jimmie Ölvestad.

Tolsa fick två minuter för interference. Ölvestad hade spelat färdigt.

– Jimmie har en hjärnskakning, det är klockrent. Han har haft hjärnskakningar förut så det behöver man inte tala om för honom, det vet han, säger Djurgårdens läkare Bengt Gustavsson.

”En smäll”

Efter 14 minuter i den andra perioden kom nästa smäll för hemmalaget. Backen Daniel Tjärnqvist knockades efter en tackling från Jari Tolsa. Tjärnqvist blev liggande på isen och kom aldrig tillbaka i matchen.

– En smäll var det, det är klockrent. Och tappade luften gjorde han. Men Daniel hade egentligen inga symptom, men med tanke på hans historik med hjärnskakningar – där han varit borta i längre perioder – så vågade vi inte ta någon risk, säger Gustavsson.

En nyckelspelare

Tjärnqvist har under karriären drabbats av flera hjärnskakningar. Bengt Gustavsson kan inte utesluta att symptomen kan komma inom de närmaste tre dygnen.

Tvingas Tjärnqvist vila en längre tid är det ett dråpslag för Djurgården. Tjärnqvist är lagets absoluta nyckelspelare och den spelare i hela elitserien som har klart mest istid.

Lagkaptenen Marcus Nilson försökte attackera Tolsa efter tacklingen, men det slutade med att han slog till en linjedomare på armen. Nilson fick det grövre matchstraffet, och är automatiskt avstängd i minst en match.

Friades först

Det betyder att Djurgården den kommande veckan riskerar att få klara sig utan tre av sina absolut viktigaste kuggar.

– Domarna borde ha koll på att det är samma spelare (Tolsa) som sätter in båda tacklingarna. Den på Tjärnqvist sätter han in snett bakifrån och det är precis den typen av tacklingar som vi hela tiden pratar om att få bort. Och han blir ju skadad av den också, säger backen Andreas Holmqvist.

Jari Tolsa friades först helt från tacklingen på Daniel Tjärnqvist, men sedan domarna granskat tacklingen efter matchen beslutade de att anmäla Frölundaforwarden till disciplinnämnden.

– Ja, jag hörde det, men i övrigt har jag inte så mycket mer att säga, säger Tolsa innan han lämnar Hovet.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN