Boork har gjort Brynäs till vinnare

HOCKEY

”Alla spelare har rätt karaktär”

Foto: AP
Leif Boork säger att det är flera spelare i elitserien som bara ger 80 procent.

I kväll är det dags för seriefinal mellan de tippade topplaget HV71 och skrällen Brynäs.

– Anledningen till att vi ligger där vi ligger är spelarnas karaktär. Alla ger allt för Brynäs, säger tränaren Leif Boork till Sportbladet.se.

Det var inte många som tippade Brynäs som ett topplag inför elitseriestarten. Sportbladets Lasse Anrell var kanske den enda.

– En gammal filmkritiker som inte kan någonting om hockey var den enda som trodde på oss. Det säger väl det mesta, säger Boork och skrattar.

Brynäs tränare förklarar framgångarna med rätt attityd och en bra blandning av rutinerade spelare och hungriga talanger.

Laget går först

– Vi har både spelare som Sjödin och Dackell som vill ge allt för Brynäs under deras sista år och talanger som Bäckström, Salmonsson och Karlsson som vill vidare i karriären.

Boork är känd för att aldrig sätta en enskild spelare före laget. Mikael Wahlberg, Vesa Viitakoski och Tomi Miettinen är några av "stjärnor" som hamnat i Brynästränarens frysbox.

– De spelarna som har fått lämna klubben är spelare som inte har haft rätt karaktär. Det finns många spelare i elitserien som bara kör på 80 procent av deras kapacitet. De har tillräckligt med talang för att platsa på den här nivån men om man ska komma längre så måste man ge järnet.

Även om hans lag har gått över all förväntan hittills – tvåa i tabellen inför kvällens seriefinal mot ledande HV – så är "Boorken" långt i från säker på en slutspelsplats.

– Jag är fortfarande orolig för kvalserien. Det går aldrig att slappna av i det här jobbet. Det är 45 poäng kvar att spela om och även om vi ligger tvåa så har jag ändå bra koll på vad som händer runt strecket.

Leif Boorks betyg på Brynäs

Pär Mårts betyg på HV71

Mårthen Bergman

ARTIKELN HANDLAR OM