Inget VM för landets bäste

HOCKEY

Smällen mot Crosby spökar för Hannula

HV 71:s Mika Hannula har hittat landslagsformen igen.

Men oavsett hur bra han spelar i elitserien får han svårt att ta en plats i VM-truppen till Moskva.

Hannula är nämligen avstängd i de fyra första VM-matcherna.

Foto: Utvisad. Mika Hannula lämnar isen i den senaste VM-turneringen.

- Och straffet går inte att överklaga, säger han.

I Tre Kronors VM-semifinal mot Kanada i våras satte Mika Hannula in en brysk tackling på underbarnet Sydney Crosby. Kanadensaren reste sig och kunde efter omplåstring spela vidare, men Mika Hannula fick matchstraff och missade Sveriges VM-final mot Finland - och guldfirandet på isen efteråt.

- Klart det kändes väldigt tufft, säger Mika Hannula till Sportbladet.

Han kunde aldrig drömma om att straffet skulle förlängas.

Internationella ishockeyförbundet dömde HV-spelaren till ytterligare fyra matchers avstängning i VM-sammanhang och dessutom 30 000 kronor i böter.

- Hade det inte varit just Crosby skulle nog ingenting ha hänt, jag hade kanske inte ens fått matchtsraff. Men han är ju en storstjärna, säger Mika Hannula.

Inte rättvist

Han har tillsammans med svenska ishockeyförbundet överklagat beslutet, men domen står fast.

- Vi skickade bland annat in en videosekvens från Rob Niedermayers tackling på Foppa från VM i Tjeckien. Den var fulare och gav bara två plus två minuter, säger Mika Hannula.

- Jag får alltså totalt fem matchers avstängning och höga böter för en grej som inte alls var lika allvarlig, tycker åtminstone jag. Det är inte rättvist.

Bättre och bättre

Hans avstängning innebär problem. Skulle Mika Hannula bli VM-aktuell får Bengt-Åke Gustafsson inte använda honom förrän i match fem.

Naturligtvis vill förbundskaptenen att en spelare ska vara med från start.

- Det är ju jäkligt synd och jag hoppas att det där inte ligger mig i fatet. Men jag förstår om det är ett problem.

Som Mika Hannula spelar just nu är han vara given i VM-laget. Han har de senaste matcherna varit HV 71:s bästa spelare och är en stor förklaring till att laget börjat klättringen uppåt i tabellen.

- Hela laget började säsongen segt, men det hade att göra med att vi var så många nya spelare i laget. Nu har alla hittat rätt och då kommer också resultaten, säger Mika Hannula.

Sin egen insats vill han knappt tala om.

- Det går bättre och bättre, men jag tror att vi kan ännu mer. Men det är skönt att vi är i gång i alla fall, säger Mika Hannula. Etta på Sportbladets forwardslista.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM