"Det värsta jag vet är spelare som tycker synd om sig själv"

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Sparkade Leif Boork i stor intervju: Idén gick inte att sälja in till spelarna

Leif Boorks vågade matchning av Brynäs kostade honom till slut jobbet.

Nu talar tränarprofilen ut i lokaltidningen Gefle Dagblad – och ger sin syn på turbulensen.

– Det värsta jag vet är en spelare som tycker synd om sig själv. Det kommer jag aldrig att göra.

Boork pratar ut om avgången från Brynäs
Foto: Bildbyrån.
Boork pratar ut om avgången från Brynäs

Idén om att matcha Brynäs med en större trupp och från match till match låta stora profiler vila helt drev Leif Boork igenom tillsammans med sportchefen Michael Sundlöv helt utan att rådfråga spelarna - det berättar Borken i en stor GD-intervju.

– Om jag frågat spelarna om råd i den här frågan innan säsongen skulle kanske två tredjedelar sagt nej och en tredjedel varit tveksam. Hockeyspelare vill spela! Och vinna! Svaren skulle varit ganska givna på förhand. Dessutom hade det varit ett tecken på svaghet.

Måndagen den 22 oktober, efter åtta förluster på de nio senaste matcherna, var klubbens tålamod med idén trots allt slut och Boork tvingades bort. Ett beslut han både förstår, och inte förstår.

Idén: "Ett omöjligt uppdrag"

– Uthållighet är viktigt när man ska genomföra en så stor nymodighet. Man skulle ha kunnat gå in och sätta ner foten: "Nu är det så här vi gör!". Samtidigt har jag förståelse för hur man tänker. Pressen är hård med ny arena, en omsättning på 120 miljoner, en kvalserie som hotar, mörka moln tornar upp sig, snacket går bland supportrar och sponsorer, media som eldar på.

- Men jag ser allt i ett längre perspektiv, det är väl lättare för mig att göra det kanske, säger Boork till Gefle Dagblad.

Tränarprofilen kallar modellen för ”omöjligt uppdrag” och menar att idén helt enkelt inte gick att sälja in till spelarna, som i många fall agerar utifrån ”privata intressen”.

– En sån som Mathias Månsson kanske börjar fråga sig "Hur blir det med min landslagsplats nu när jag får stå över en match"? Man oroar sig över att inte synas i poängprotokollet. Massor av egoistiska tankar finns där. Massor av prestige. Miljön är inte mogen för något som det här i dagens elithockey.

Relationen med Brynäs-ledningen och Sundlöv i dag bygger på ”respekt”.

– Han gör ett bra jobb som jag respekterar. Jag uppskattar att Brynäsledningen är så jordnära.

"Jag har rätt tjock hud"

Själv har de svarta rubrikerna i media runnit av.

– Jag har rätt tjock hud. Tänk så många jag skällt ut, sagt att de inte duger, att de måste göra saker bättre. Då måste jag kunna ta kritik själv också.

Boork har en överenskommelse med Brynäs som innebär att han inte behöver stressa fram ett nytt jobb, men säger i GD-intervjun att han drömmer om ett nytt arbete.

Gärna som sportchef.

– Jag jobbade ju så i Hammarby, som både sportchef med budgetansvar och tränare. Det skulle jag kunna tänka mig igen. Det ger ett helhetsgrepp och möjlighet att utveckla sina tankar.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN