SHL Svenska hockeyligan

Blomdahl matchhjälte när Linköping slog ut Luleå

Foto: MARCUS ERICSSON/Bildbyrån
Slutspelat för Tero Leinonen och hans Luleå för den här säsongen.

Patric Blomdahl blev matchhjälte i Linköping när han gjorde tre mål mot Luleå och slog ut laget ur slutspelet.

23-åringen slog till efter 22 sekunder i första perioden och sen slog han till i andra – efter 22 sekunder.

Efter 5-2 i kvällens match är det slutspelat för Luleå för den här gången. Linköping dominerade matchen även om Luleå blev riktigt farliga i tredje perioden.

Det var dramatik redan från start i kvällens avgörande möte.

Redan efter 22 sekunder slog Linköping till med Patric Blomdahl. 23-åringen fick in ett skott som studsade upp och singlade in bakom Luleås målvakt.

Några minuter senare kom en annan av matchens avgörande händelser: Linköpings Andreas Holmqvist och Luleås Tomas Surovy rykte ihop och började slåss. Spelarna kastade handskarna, rumlade runt och sedan bar det av mot omklädningsrummen efter att båda fått matchstraff.

Resten av perioden styrdes till stor del av Linköping även om Luleå spelade bättre mot slutet.

Blomdahl – igen

Andra perioden började precis som första. Mål av Patric Blomdahl – efter exakt 22 sekunder, precis som i perioden innan.

Luleå blev av med pucken i anfallszon och efter en blixtsnabb kontring kunde Blomdahl skjuta in pucken bakom Luleås målvakt.

Matchen var fortsatt ganska jämn men med ett visst övertag av hemmalaget. Varken Linköping eller Luleå lyckades utnyttja sina power play. Lagen hade varsitt friläge – Luleås Pekka Saravo hade en jättechans att reducera men misslyckades helt med sitt skott.

När bara några minuter av perioden återstod var det dags för Patric Blomdahl att slå till igen. I power play lyckades 23-åringen böka in en puck i mål och det såg ut som om Luleå redan var ute. Men de skulle resa sig i tredje – åtminstone tillfälligt.

Luleå närmade sig

Sista perioden var nära att börja precis som de två första. Blomdahl sköt mot Luleåmålet efter 22 sekunder – men missade den här gången.

Istället var det Luleå som tog initiativet. 3.10 in i perioden kom lagets första mål. Linus Ortmark kunde sprätta upp pucken i nättaket och återge Luleå hoppet. 10.27 kom lagets andra mål med Jonas Harju som petade in pucken bakom Luleås målvakt.

Laget hade flera vassa chanser, men när bara cirka fem minuter av matchen återstod drog Luleås Pavel Skrbek på sig en utvisning på 2+2 minuter – och Linköpings Ulf Söderström kunde sätta 4-2 på en returpuck i power play.

Luleå gjorde ett desperat försök och tog ut målvakten men istället kunde Joakim Eriksson göra 5-2 i öppet mål.

Matchens lirare var dock utan tvekan Patric Blomdahl, som gjorde tre mål i kvällens match – trots att han inte gjort ett enda mål i hela grundserien.

Mer om slutspelet

David Nannini Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM