Nytt publikrekord – hyllade 4-åriga Leah

1 av 3 | Foto: syracusecrunch.com
30 715 åskådare såg matchen i Syracuse, Ohio.

avJonathan Ekeliw

HOCKEY

Nu innehar inte längre en NHL-klubb hockeyrekordet.

Syracuse Crunch–Utica Comets, i farmarligan AHL, sågs av inte mindre än 30 715 åskådare – den bästa publiksiffran någonsin för en inomhusmatch i Nordamerika.

I fokus inför drabbningen: 4-åriga Leah Stills gripande historia.

1996 satte NHL-laget Tampa Bay Lightning publikrekord för en hockeymatch inomhus i Nordamerika, då 28 138 såg slutspelsmötet med Philadelphia Flyers.

En notering som ingen annan klubb hade lyckats förbättra förrän natten till söndagen, svensk tid.

Syracuse Crunch, farmarlag till just Tampa Bay, mötte Utica Comets i Carrier Dome vid Syracuse University – och publiksiffran landade på 30 175.

– Det var helt galet och så otroligt roligt att spela den här matchen. Publiken var enorm, säger schweizaren Joël Vermin, forward i hemmalaget, till syracuse.com.

– Det kändes nästan som att arenan skulle explodera, säger hjälten Yanni Gourde om sitt matchavgörande 2–1-mål förbi Uticas svenske målvakt Joacim Eriksson.

Livshotande cancer

Inför rekordmötet stod dock inte själva hockeyn i fokus.

På uppvärmningen bar samtliga spelare – liksom många i publiken – den amerikanska fotbollsspelaren Devon Stills matchtröja, defensive tackle i NFL-laget Cincinnati Bengals.

Stills dotter Leah, blott fyra år gammal, lider av elakartad, livshotande cancer – och hennes historia har berört hela USA.

Devon Stills matchtröja har sålt i otaliga exemplar och dragit in långt över en miljon dollar till bland annat Cincinnatis barnsjukhus.

– Vi vet att vi har den här monstermatchen på gång och att den kommer få stor uppmärksamhet. Så varför inte då passa på att bära Stills matchtröja på uppvärmningen? Det är något vi vill göra, sa Syracuse Crunch ägare Howard Dolgon tidigare i veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL