Stjärnorna som kan bli bortbytta i kväll

HOCKEY

NHL:s bytesstopp för den här säsongen träder i kraft klockan 21.00 i kväll, svensk tid.

Den gångna veckan har mängder av ”trader” redan genomförts i världens bästa liga – och frågan är hur många fler det blir under de, vanligtvis, intensiva sluttimmarna.

Här är några av namnen som diskuteras flitigt i spekulationerna.

✓ DION PHANEUF, b, Toronto

Ålder: 29 år.

Lönetaksträff: 7 miljoner dollar, 6 år kvar.

Kommentar: NHL:s rikaste klubb fortsätter att misslyckas. Toronto kommer återigen att missa slutspelet och lagkaptenen Dion Phaneuf är starkt ifrågasatt; är han verkligen härföraren som kan lyfta Maple Leafs? Bevisligen inte. Nu omgärdas den 29-årige backen av traderykten, men frågan är om något lag är villigt att ta över hans enorma kontrakt? I så fall, spekuleras det, kommer Toronto att behöva behålla delar av lönekostnaderna.

✓ RYAN O'REILLY, c, Colorado

Ålder: 24 år.

Lönetaksträff: 6 miljoner dollar, 1 år kvar.

Kommentar: En väldigt skicklig tvåvägscenter, som kan göra en hel del poäng såväl som spela fysiskt och kasta sig för att täcka skott. Men relationen till klubbledningen har varit ansträngd de senaste åren och hans nuvarande kontrakt – som sträcker sig till sommaren 2016 – var svårförhandlat och drog ut på tiden att komma överens om. Många lag är garanterat intresserade av O'Reilly, men Colorado vill ha en riktigt bra back i utbyte om de ska börja diskutera.

✓ ZBYNEK MICHALEK, b, Arizona

Ålder: 32 år.

Lönetaksträff: 4 miljoner dollar, utgående kontrakt.

Kommentar: En veteranback med fina defensiva kvaliteter. Dessutom är han högerfattad, vilket är extra eftertraktat på marknaden. Ett minus är dock att han just nu är borta från spel med en hjärnskakning, även om det inte ska hålla honom borta en längre tid. Arizona, som har släppt flera av sina veteraner de senaste dagarna, byter i alla fall gärna bort Michalek mot draftval och/eller talanger.

■ ■ Uppdatering: Nu bortbytt till St Louis Blues.

✓ CHRIS STEWART, fw, Buffalo

Ålder: 27 år.

Lönetaksträff: 4,15 miljoner dollar, utgående kontrakt.

Kommentar: Powerforward som under perioder i karriären varit en väldigt vass målskytt. Men de senaste åren har varit högst mediokra för Stewart, vars stjärnstatus är mer eller mindre bortblåst. Men kan han komma till en passande miljö igen finns här mycket outnyttjad kapacitet. Har utgående kontrakt och kommer med all sannolikhet att bli bortbytt.

✓ LOUI ERIKSSON, fw, Boston

Ålder: 29 år.

Lönetaksträff: 4,25 miljoner dollar, 1 år kvar.

Kommentar: En joker på listan. Loui Eriksson har nämnts som ett namn Boston kan släppa av erkände Sportsnet-reportern Elliotte Friedman. Göteborgaren har en relativt hög lönetaksträff (Boston snuddar vid taket) och har inte riktigt levt upp till förväntningarna sedan den beryktade traden mot Tyler Seguin, Dallas. Men Eriksson har kommit igång bättre på slutet och borde ha visat tillräckligt för att få fortsatt förtroende i en av toppkedjorna.

✓ CAM ATKINSON, fw, Columbus

Ålder: 25 år.

Lönetaksträff: 1,15 miljoner dollar, utgående kontrakt (RFA)

Kommentar: En ettrig och spelskicklig ytterforward. Men hans kontrakt går ut i sommar (blir så kallad ”restricted free agent”) och flera lag spekuleras ha hört sig för om Atkinsons tillgänglighet. Han är bara 170 centimeter lång, men bevisar att storlek inte är allt.

✓ JAN HEJDA, b, Colorado

Ålder: 36

Lönetaksträff: 3,25 miljoner dollar, utgående kontrakt.

Kommentar: En rutinerad backpjäs som är van att få mycket speltid. Har ett utgående kontrakt och Colorado, som ser ut att missa slutspelet, kan mycket väl släppa honom. Ett antal ”slutspelslag” ska ha anmält intresse.

✓ MAREK ZIDLICKY, b, New Jersey

Ålder: 38 år,

Lönetaksträff: 4 miljoner dollar, utgående kontrakt.

Kommentar: Ytterligare en mycket rutinerad back. Zidlicky är offensivt skicklig och styr gärna en powerplay-formation från blålinjen med sin högerfattning. Har dock en ”no trade-klausul” inbäddat i sitt utgående kontrakt och är uttryckligen inte jättesugen på att bli bortbytt.

■ ■ Sportbladet liverapporterar de sista timmarna av ”Trade Deadline”, med start cirka 18.00. Deadline är alltså 21.00, svensk tid.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Ishockey