’Jag är en het person’

HOCKEY

Roger Rönnberg om bråken, dokusåpor och vägen förbi en kvartsfinal

GÖTEBORG. Roger Rönnberg, 43, är mannen som ska leda Frö­lunda till klubbens första SM-guld sedan 2005.

För Sportbladet ger tränaren sin syn på kvartsfinalen mot Luleå, bråket med Bert Robertsson, dokusåpor och sin lugnare framtoning.

– Jag är en het person, säger han.

Foto: Frölundatränaren Roger Rönnberg har drömmar av guld. Första hindret på vägen är Luleå som väntar i kvartsfinalen.

Roger Rönnberg gör sin andra säsong i Frölunda. I fjol åkte laget ut mot Linköping i kvartsfinalen, men klubben tror stenhårt på norrlänningens ledarskap och i höstas skrevs ett unikt långtidskontrakt med tränaren som löper till och med 2019. Både Frölunda och Rönnberg vill jobba lång­siktigt och målsättningen är att utmana om SM-guldet varje säsong.

Luleå väntar i kvartsfinalen. Hur ser du på det?

– Det är ett lag som jag respekterar och som vi haft jämna och bra hockeymatcher mot hela året. Det är också ett lag som jag tror tycker det är jobbigt att möta Frölunda när vi spelar vår bästa hockey.

Vad talar för att ni överlever kvartsfinalen den här gången?

– Det får vi se. Vi ska ha ett spel som gör att vi förtjänar att gå vidare. Jag tycker att vi har lärt oss mycket av Champions Hockey League. Där har vi spelat avgörande matcher hela säsongen och vi har fått träna på att spela matcher som betyder mycket och det har varit ovärderligt för vårt unga lag. Och vi tycker att vi lärde oss mycket från slutspelet i fjol och har fått bygga vidare på samma kärntrupp. Vi känner oss mer redo och mer eniga i laget. Det känns som att vi har kittat ihop gruppen på ett jäkla bra sätt.

Ser på motivationsfilm

Vem kommer att stå i mål?

– Det gör Linus (Fernström) eller Lasse (Johansson), det är de två målvakterna vi har. Sedan har vi en tredje målvakt som varit med, Fredrik Bergvik, och han kan också bli aktuell.

Men du har väl bestämt en förstemålvakt?

– Det kan jag ha gjort, men det vill jag inte berätta.

Vad bjuder Rönnberg på om det blir SM-guld?

– Självklart är drömmen att vinna, men det är det för alla lag som går in i ett SM-slutspel. Det finns inget annat, det är det vi tävlar om. Det är självklart. Men jag har inte tänkt tanken att jag ska göra något om vi vinner, utan nu är det kvartsfinal som gäller. Det är väldigt många år sedan Frölunda gick vidare från kvarten så vi måste ödmjukt förbereda oss för match ett. Det är det tråkiga svaret. Där är vi i tanken, ingen annanstans.

Ni har gjort en motivationsfilm för internt bruk. Berätta om den.

– Vi har en vision om att vi en dag ska stå på Götaplatsen och det är det den handlar om. Men den har funnits med från dag ett då vi startade den här resan. Vi har sagt att vi ska vara en ständig utmanare om bucklan och vi hade ett häftigt lag i fjol som kunde utmana om den och vi har ett häftigt lag i år som kan utmana om den. Vi är knappast favoriter, men vi är ett av de lag som kan utmana om vi får alla bitar på plats så här i slutet av säsongen. Det är så vi ser på oss själva.

– Filmen innehåller dels glädje­bilder, dels en historisk tillbakablick över Frölundas goda år. Det finns en stolt tradition i vår förening som vi vill göra allt för att bevara och komma ihåg. Vi har väldigt många bra år som vi vill påminna oss om.

”Har mycket energi”

Kollar ni mycket på video generellt sett?

– Vi jobbar med video varje dag, absolut. Det är en stor del av själva hockeyn, att utbilda och utveckla spelarna för att vi ska förbättra vårt spel varje dag. Det är både på lag- och individnivå. Vi jobbar väldigt lite med motivationsvideor, för det behöver inte den här gruppen. Motivationen och drömmen finns där ändå.

Du sa nyligen att ni kommit fram till att ”Rönnberg ska ha en lite lugnare framtoning framöver”. Vad menade du med det?

– Jag är en het person och har mycket energi. Vi pratar hela tiden i laget om hur vi ska förbättra våra chans­er att vinna och det är en av de sakerna, att spelarna behöver lugn och ro i de matcherna som är heta och där energin redan finns. Då behöver man inte tillsätta mer energi.

Har det fått önskad effekt?

– Det tycker jag. Vi har spelat väldigt bra på slutet och är i god form, säger han.

Klassiskt bråk

I december rök Roger Rönnberg och Skellefteås tränare Bert Robertsson ihop så att det slog gnistor om det. Ett redan klassiskt presskonferensbråk där Rönnberg stormade ut och smällde igen dörren för att sedan återuppta diskussionen med Robertsson i korridoren.

Hur ser du på det så här i efterhand?

– Oj, det var väl inte så konstigt? Det är två tränare som står upp för sina lag och sina ideal och sina föreningar. Jag tycker att det fick väldigt stort utrymme. Det är inte en stor sak mellan oss. Vi har träffats efter det och gått vidare. Det är inget konstigt.

Tycker du att det är märkligt att det fick så mycket medie­utrymme?

– Ja, det tycker jag.

Umgås med familjen

Roger Rönnberg är inget större fan av dokusåpor och i fjol skrevs det att spelarna inte fick prata om sådana program i omklädningsrummet.

Hur har det funkat den här säsongen?

– Det har funkat precis som i fjol – det finns inget sådant förbud. Det är ni i media som har skapat det. Däremot har vi haft intressanta diskussioner om det moraliska i de programmen och hur det funkar.

Vad har du sagt?

– Vi har haft intressanta diskussioner, framför allt med de yngre spelarna, om det kloka i de programmen och hur de människorna blir kända och vad de står för moraliskt. Men det går inte att förbjuda någon att titta på tv 2015.

Det låter inte som att du själv tittar på dokusåpor.

– Nej, det gör jag definitivt inte.

Vad gör du när du är ledig och kopplar av?

– Jag umgås med familjen och ser till att de får sitt. Så det är barnen, deras idrott och min fru. Det är där man hamnar. Det finns inte så mycket tid till annat.

* Frölunda-Luleå C More Sport 18.35

ARTIKELN HANDLAR OM