Burakovsky hyllas av ’Bäckis’ i debuten

19-årige rookien gjorde matchens enda mål: ”Han är verkligen inte blyg”

NEW YORK. André Burakovsky har anlänt till NHL.

Den 19-årige rookien prickade in ett snyggt mål direkt i debuten för Washington i natt – och avgjorde därmed försäsongspremiären mot Buffalo Sabres.

– Han var väldigt bra och slåss absolut om en plats i vår trupp, säger lagkamraten Nicklas Bäckström till Sportbladet efter 1-0-segern.

NHL:s försäsong tog under söndagen fart på allvar med höstens första träningsmatcher och i den amerikanska huvudstaden visade alltså André Burakovsky – Washington Capitals förstaval i fjolårsdraften – att han vill vara med och dansa med de stora pojkarna i år.

Den 19-årige skåningen, som tillbringade förra säsongen i juniorligan OHL, gjorde matchens enda mål – och sitt eget första för Caps – drygt 13 minuter in i första perioden.

”Liten ’toe-drag’”

– Det var jäkligt snyggt. Han klev upp i slottet, fick en fin passning av Jason Chimera, gjorde en liten ”toe drag” och drog iväg ett hårt skott som gick rakt in, säger Nicklas Bäckström när vi talar med honom efteråt.

”Bäckis” är överhuvudtaget imponerad av sin unge landsman, som fick agera center matchen igenom, på slutet till och med åt självaste Alex Ovetjkin.

– Ja, André tar för sig och är verkligen inte blyg. Jag tycker han var väldigt bra idag, säger han och fortsätter:

– Han har absolut en chans att ta en plats i vår trupp. Visst, konkurrensen om platserna är hård och man vet aldrig riktigt hur coacherna tänker, men jag både tror och hoppas att han kan klara det.

Rutinerade Bäckström såg rätt pigg ut mot Buffalo själv också.

”Väldigt lång sommar”

– För att vara första matchen på säsongen, efter bara två träningar, var det helt okej. Båda lagen körde rätt hårt, menar han.

– Men framförallt är det skönt att vi är igång igen. Det var en väldigt lång sommar i år. Redan i juli började det klia i fingrarna. Nu känns det desto roligare, särskilt som det är så mycket nytt hos oss, vi har ju ny tränare och ska lära oss ett nytt system och jag tycker tycker allt verkar väldigt lovande.

Wennberg slog också till

En annan ung svensk som bankar ivrigt på dörren till NHL är Columbus-rookien Alexander Wennberg och även han högg till direkt i natt och gjorde ett av målen när Blue Jackets slog St. Louis med 4-3.

Sebastian Wännström gjorde å sin sida ett av Blues-målen och i Columbus kasse fick Oscar Dansk chansen i en period.

Columbus vann även en match mot Carolina tidigare under söndagen och i den tillställningen vaktade unge Anton Forsberg kassen.

Han stoppade 29 skott och hyllas av lagledningen efteråt.

– Anton är en ung målvakt som sliter hårt hela tiden och just därför kommer han bara att bli bättre och bättre. Han lär ge Oscar Dansk en rejäl kamp om förstaspaden i farmarlaget i Springfield redan i år, säger assisterande coachen Craig Hartsburg till Blue Jackets hemsida.

Natten till söndagen gjorde en annan svensk rookie, William Nylander, en stark match för Toronto.

VIDEO: Se Burakovskys debutmål här (Obs! Extern länk)

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN