Brynäs krossade Luleå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Det har varit en svajig höst för Brynäs. Men powerplay har fungerat bra. Det bygger Gävlelaget vidare på nu. Mot Luleå lade just spelet i numerärt överläge grunden för Brynäs andra raka seger i SHL (7–2).

– Vi som kör powerplay har spelat ihop oss ett tag nu. Att det går bra ger lite mer självförtroende och då vågar man hålla i den där extra sekunden som behövs, säger tvåmålsskytten Daniel Brodin

Effektiviteten i första perioden kunde ingen klaga på, där var Brynäs hundraprocentiga med två mål på två powerplay. 1–0 kom en dryg minut in på Niklas Fogströms trippingutvisning 12.19 in i matchen. Vid Brynäs andra powerplay tog det 40 sekunder innan Daniel Brodin smällde in en inövad powerplayvariant (2–1) direkt på tekning.

– Sebastian (Enterfeldt) säger var jag ska stå, så tekar han dit sedan försöker jag skjuta. Antingen går den in eller så blir det en retur att ta ett skott till på. Vi har testat den lite på matcherna och försöker hitta på lite grejer, förklarar Brodin.

För Brynäs–som har vinglat mellan bra och risigt spel under hösten, är ett starkt powerplay en grund att bygga vidare på för att ta sig upp på stabil mark och klättra vidare uppåt. Gävlelaget hade redan klart godkända 21,43 i powerplayprocent före matchen mot Luleå.

Ett starkt powerplay var även nyckeln till Brynäs 3–0–seger mot Frölunda senast, då man bröt en sju matcher lång förlustsvit med två mål av tre i powerplay.

Jobbar hårt igen

Men det är inte bara snygga mål i numerärt överläge som har lyft Brynäs de två senaste matcherna.

Grovjobbet– det oömma och rejäla spelet runt båda målen som gav sex segrar på sju matcher i början av oktober–är tillbaka.

– Då täckte verkligen alla skott och jobbade hårt för varandra. Vi har pratat mycket om att göra de enkla grejerna nu - chippa ut, täcka skott och vinna närkamperna och gör man det så brukar det lösa sig till slut.

TT: Kan ni till och med dra nytta senare av den tunga svackan som ni har haft, tror du?

– Ja, att det är skitviktigt att man gör det. När jag lirade i Finland (med Ässät) tror jag vi torskade tio raka matcher. Sedan vände vi på allt och vann alltihop. Det är starkt för gruppen att ha varit med om en sån här grej - om man tar sig ur det. Jag tror man har den styrkan med sig senare då.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN