Ryska mästartränaren död efter sjukdom

avMalin Wahlberg, Nemrud Kurt

HOCKEY

Skördade stora framgångar

1 av 7
VM 1985.

Viktor Tichonov, 84, är död.

Den ryske mästartränaren i ishockey avled på ett sjukhus i Moskva efter en lång tids sjukdom, uppger bland annat ryska tidningen R-Sport.

– Hela hockeyvärlden har förlorat en fantastisk coach, säger Vladislav Tretiak.

Under en glänsande period mellan 1976 och 1994 tog Sovjet, senare Ryssland, åtta VM-guld, tre OS-guld och ett Canada Cup-guld. Samtliga titlar bärgades under ledning av en man.

Han har nu avlidit.

Viktor Tichonov, den legendariske ryske ishockeytränaren, blev 84 år gammal. Den ryska tidningen R-Sport uppger att Tichonov avled på ett sjukhus i Moskva efter en lång tids sjukdom.

Sonen gick bort i fjol

Tichonov drog igång sin tränarkarriär 1964 i Dynamo Moskva, innan han gick vidare till Dinamo Riga där han var tränare i nio säsonger. Sedan hamnade han i CSKA Moskva, där han stannade i hela 32 år.

– Han tillägnade hela sitt liv till hockey till sista sekunden. Till och med när jag var med honom på sjukhuset diskuterade vi vad som behövde göras och hur, för att ta Rysslands landslag till den absolut högsta nivån, säger Vladislav Tretiak, som spelat under Tichonov i Sovjet och som nu bossar över det Ryska hockeyförbundet, enligt AP.

Med CSKA kammade Tichonov hem hela 13 raka sovjetiska mästerskap. Hans son Vasilij var hockeytränare innan han gick bort i fjol, medan sonsonen Viktor vann VM-guld i sin första VM-turnering i våras.

Wennerholm: ”Han var en av de största genom tiderna”