”Jag är tveksam till spel i Luleå”

HOCKEY

Holmström om game 7, att slå Chelios rekord – och sina knän

Foto: Bygger muskler Tomas Holmström satsar på en ny säsong med Detroit och kör knäövningar under sommaren. Bilden tagen under förra årets firande, notera Stanley Cup-bucklan i bakgrunden.

Pallar knäna en säsong till?

Blir det en comeback i Luleå?

Och hur ser han på förlusten i Stanley Cup-finalen en dryg månad senare?

Sportbladet bjuder på en exklusiv intervju med Detroitstjärnan Tomas Holmström.

Tomas Holmström är Detroits egna terminator. Den hetlevrade forwarden är ökänd för sin utsatta och respektlösa spelstil. Under 13 år, totalt 812 NHL-matcher, har ”Homer” varit motståndarlagens slagpåse när han, smått provokativt, dunkat in puckarna från sin favoritposition – framför kassen.

Men framgångssagan har sitt pris.

Holmströms knän har varit den senaste tidens stora frågetecken. De har i det närmaste varit söndertrasade och hämmade Detroitveteranen under säsongen. Holmström noterades bara för 53 grundseriematcher och missade även matcher i Stanley Cup-slutspelet.

Efter 2-1-förlusten mot Pittsburgh

i game seven på hemmaplan, talade den blågula tuffingen om skadebekymmer och om att karriären var i sitt definitiva slutskede.

”Fruktansvärt roligt”

Just nu befinner sig Detroits blåmärksbroder i Piteå där han laddar batterierna – och har fått en nytändning. Nu är inte frågan när stjärnliraren ska lägga av, utan hur länge han ska fortsätta.

– Att fortsätta tills jag är 40 år vore trevligt. Jag är ju bara 36 år än så länge och det är fortfarande så jäkla kul att spela hockey. Jag kanske kan försöka slå Chris Chelios rekord, han är ju 47 år, säger Holmström.

Elva år till? Du måste skämta?

– (Skratt). Jag tycker det är så fruktansvärt roligt att hålla på. Visst, jag går mot slutet av min karriär men det här är en livsstil och jag vill hålla på i några år till.

Kommer knäna palla det?

– De har strulat och de är inte lika bra som för 20 år sedan. Men jag håller på att bygga upp och träna musklerna med specialövningar nu under sommaren. Det känns okej, det gör det. Knäna känns lite slitna på morgonen, men det är vardag. Det är bara att bita ihop.

OS i Vancouver närmar sig.

– Ja, det ska bli skitkul. Jag ser verkligen framemot det. Det är ju ett OS som kan bli mitt sista.

Sluta drömma, Luleå

Det har varit många turer kring Tomas Holmström och en eventuell comeback i Luleå. Men klubben kan sluta drömma om en supervärvning. Till Sportbladet ger Holmström ett nästintill definitivt besked.

– Jag vill spela i NHL så länge det går. Jag trivs så otroligt bra i klubben och vid sidan av. Våra barn är födda och uppväxta i Detroit och vi kommer nog stanna kvar även när jag lagt av. Just nu söker jag greencard och att spela i Luleå och Sverige är jag väldigt tveksam till.

Men du, game seven då. Har du hämtat dig från förlusten?

– Nej, verkligen inte. Jag har nästan lust att lägga på luren nu när du börjar prata om det. Så jobbigt är det.

Svider det så mycket fortfarande?

– Ja, det gör det. Jag vet hur kul det är att vinna, och att vi hade chansen att

göra det på hemmaplan... Det svider än. Och det kommer det göra ett bra tag till, säger Holmström.

Vinnarskallen är intakt. Kroppen är...hyfsad. Detroits stålgubbe är redo för sin 14:e – men absolut inte sista – holmgång i NHL.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL