Hockey

"Bengan" en vinnare igen

Av: 

Daniel Sjöberg

HOCKEY

”Det är underbart”

Bengt-Åke Gustafsson är en vinnare igen.

Efter all kritik tog Tre Kronor full pott i LG Hockey Games.

Finland besegrades med 4–0 i finalen, men Bengt-Åke vill inte prata om revansch.

– För min del spelar det ingen roll, säger han till SVT.

Först bjöd Linus Omark på en härlig dragning och 3–0 i tomt mål sedan Finland tagit ut målvakten. Därmed var segern säkrad. Sedan ordnade Daniel Widing en kontring på egen hand och tryckte in 4–0 i krysset. Fram till de två målen var det spännande och att Sveriges målvakt Johan Holmqvist utsågs till matchens lirare skvallrar om att resultatet kunde ha blivit ett annat om finländarna hade haft lite av Sveriges flyt.

Johansson slog till

Men det var Sverige som drog det längsta strået. Till att börja med tack vare Magnus Johansson som slog till i power play i den andra perioden när han drog till direkt på en passning från Tony Mårtensson.

– Jag spelade lite med Tony där. Han satte upp den fint och jag fick skjuta från mitten av banan. Sedan hade vi lite trafik framför målet och den gick in, säger Magnus Johansson till SVT.

Det var ställningen inför den sista perioden och Bengt-Åke Gustafsson erkände att spelet knappast varit på topp under de första 40 minuterna.

– Det är skarpt läge nu helt klart. Jag är inte nervös, men det gäller att få fram det sista ur grabbarna nu, sa han.

Mårtensson hade tur

Sverige fick hjälp på vägen när Tony Mårtensson ordnade 2–0 efter bara 1.02 när hans passning mot Mattias Weinhandl i stället träffade en finsk skridsko och gick in i mål över axeln på den finländske målvakten. Den 2–0-ledningen blev för mycket för Finland att hämta igen och trots att man chansade med spel sex mot fyra med drygt fyra minuter kvar att spela så fick man inte hål på Holmqvist.

– Det är underbart. Det känns rätt så bra just nu, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Förbundskaptenen hade då sett Omark och Widing bjuda på ett par fina nummer och därmed fick Gustafsson äntligen jubla över en turneringsseger. Det efter hård kritik från bland andra Niklas Wikegård.

– Ingenting går ju obemärkt förbi. Vad Niklas säger bryr jag mig inte så mycket om. Men vi vill självklart alltid vinna, säger han.

Hård coachning

Kanske har han ändå tagit fast på en del av kritiken eftersom han den här säsongen uppenbarligen coachat laget betydligt hårdare i Globen än under tidigare turneringar..

– Absolut. Helt klart att vi har matchat laget mycket hådare i den här turneringen. Till att börja med har vi spetsat till laget och sedan ville vi verkligen vinna, säger han.

Flera spelare lär också ha stärkt sina aktier när VM-truppen ska tas ut. Bengt-Åke Gustafsson var dock försiktig i sina uttalanden.

– Det är ingen som är där än. Hade det varit ett VM nu så hade det här varit VM-laget. Det här är bästa tillgängliga laget nu, men hur det ser ut som två månader vet man inte, säger han.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!