LHC-fans hånade avliden supporter

SHL: Delar av klacken uppmärksammade död med hånfull banderoll

avPelle Strandman

HOCKEY

Delar av LHC:s klack hånade en avliden HV71-supporter i gårdagens SHL-match.

Något som både Linköping och supporterorganisationen White Lions tar kraftigt avstånd ifrån. Klubben ska nu polisanmäla händelsen.

– Det är hål i huvudet på de personerna, säger Niclas Wilhelmson, ordförande White Lions, till Jönköpings-Posten.

Det var i somras som en HV71-supporter miste livet i en motorcykelolycka i Huskvarna.

Detta var något som delar av Linköpings klack valde att uppmärksamma med gester och en hånfull banderoll i gårdagens möte mot Jönköpingsklubben i Saab arena.

Hemmalaget vann prestigemötet med 5–1 – men efter matchen var det flera som reagerade med avsmak mot fansens agerande.

– Vad ska man säga? Det är helt otroligt, helt overkligt agerande, säger HV-supportern Linus Josefsson till Jönköpings-Posten och fortsätter:

– Först hörde jag några som sa att de hånade honom, sen tittade jag mot LHC-klacken och då såg jag att de stod där med banderollen och gjorde gester. Jag började skaka, det var obehagligt.

”En katastrof”

Även Niclas Wilhelmson, ordförande i Linköpings supportergrupp White Lions, är bedrövad över beteendet.

– Det är totalt fördömande från vår sida. Det är hål i huvudet på de här personerna som gör något sådant. Vi har en viss jargong med HV-supportrarna men det här är att gå alldeles för långt. Det är en smärre katastrof, säger han till JP.

Wilhelmson låter meddela att organisationen kommer agera och tills vidare stänga av supportrarna om det visar sig att de är medlemmar.

– Vi kommer att komma med ett officiellt uttalande. Är personerna medlemmar hos oss kommer vi att låta medlemskapen vila. Vi kommer också på något sätt be om ursäkt till HV-supportrarna.

LHC agerar

Även Linköping tar på sin hemsida upp gårdagens oacceptabla uppförande från supporterhåll.

– Vi tar givetvis kraftfullt avstånd ifrån detta och utreder nu saken. Det är långt över gränsen och inte okej någonstans och heller absolut inte i vår eller någon annan arena, säger klubbdirektören Anders Mäki.

Klubben har nu inlett en utredning och kan komma att stänga av supportrarna som hånat den avlidne HV71-supportern.

– Vi som förening kommer att göra det vi kan och också för rättssäkerhetens skull ta hjälp av ordningsmakt för att reda ut konsekvenserna för de inblandade. I vårt fall gäller så kallad arrangörsavstängning och därefter gäller den juridiska möjligheten som rättssamhället svarar för, säger Anders Mäki.

Linköping ska nu göra en polisanmälan, skriver TT.

Så många SM-guld har SHL-lagen 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM