Abrahamsson: JVM i augusti!?

Dags för junior-VM igen!

Som vanligt en riktig höjdare.

Eller?

Vi har ytterligare ett stympat hockeymästerskap framför oss. Ur ett internationellt perspektiv är ishockey på elitnivå en väldigt smal sport och jag tycker dessvärre att den bara blir smalare och smalare.

Att marknadsföra sin sport i de stora mästerskapen är ett ypperligt sätt att bredda intresset och hitta nya målgrupper.

Men den som inte är djupt intresserad måste ha svårt att ta landslagshockeyn på allvar.

Är det inte ett ”OS” helt utan NHL-spelare är det ett ”VM” som avgörs varje år där hundratals av världens bästa spelare inte är med. Och nu plötsligt JVM i augusti där de flesta av de spelare som är i närheten av en NHL-plats hellre väljer att förbereda sig för det än att åka till Edmonton.

Givetvis ett beslut fattat under stark påverkan från sin NHL-klubb.

Normalt sett får man räkna med att de tio bästa juniorerna i världen är upptagna med NHL-spel. Nu är den siffran snarare uppe i 30 stycken.

Svenska lagkaptenen Emil Andrae.
Svenska lagkaptenen Emil Andrae.

Finns en uppenbar risk

JVM i augusti!? utbrister den av semester yrvakne svensken och fattar ingenting.

Ja, turneringen som inleddes – och snabbt avbröts – i december ska nu startas om och genomföras. Ni minns kanske att hela turneringen tvärnitade efter en handfull positiva covidfall där spelarna på hotellet bodde sida vid sida med vanliga turister.

Nu ska den genomföras och guldmedaljer delas ut. Nu som då i Edmonton.

Både mäktiga TV-kanalen TSN och snudd på lika mäktiga Hockey Canada har kammat noll i två år nu. I princip inga intäkter alls från junior-VM, sedan 2020.

Och någonstans måste ju degen in, så varför inte i augusti.

Men kvantitet före kvalitet har dessvärre präglat den internationella ishockeyn under alldeles för många år. I en tid då konkurrensen om publiken, både på plats och framför tv:n, är hårdare än någonsin.

Det finns en uppenbar risk att genomföra mästerskap efter mästerskap där inte de bästa är med. Produkten devalveras, som det numera heter.

Väldigt få skulle kolla på mästerskap i fotboll, handboll eller någon av skidsporterna under de premisserna.

Och jag klandrar definitivt inte tonåringarna som är på plats i Edmonton.

Rogers Place i Edmonton är värdarena för JVM.
Rogers Place i Edmonton är värdarena för JVM.

Över åtta år sedan de bästa var med

I stort sett allt handlar givetvis om NHL:s höga status och deras svala inställning till landslagshockey. Den är givetvis sval på grund av att den ekonomiska uppsidan är mycket större i NHL och att ligans status inte påverkas om det genomförs internationella mästerskap eller inte.

Räknar vi bort World Cup-turneringen 2016 är det nu över åtta år sedan ishockey genomförde ett mästerskap på seniornivå (OS i Sotji) där de bästa verkligen var med.

Med det skrivet ska nu ett JVM avgöras och med Ryssland borta handlar det om fyra guldkandidater i stället för fem. Juniorkronorna är en av dessa, men övertidsjobbande Tomas Monténs lag känns mer som en outsider än någon het guldkandidat.

En forwardssida utan de tre i särklass starkaste korten, Raymond, Holtz och Eklund, är givetvis rejält försvagad.

Samtidigt är det definitivt inte bara Sverige som drabbats av fler tunga återbud än vanligt på grund av att turneringen ligger fel i tiden. Kanada, USA, Tyskland och Slovakien har en minst lika tung frånvarolista.

Finland är den av toppnationerna som klarat sig överlägset bäst från tunga återbud.

Det Finland som i bästa fall var en outsider i december kliver nu fram som den största utmanaren till Kanada.

Sverige kommer få klara sig utan bland andra William Eklund i JVM.
Sverige kommer få klara sig utan bland andra William Eklund i JVM.

Turneringens bästa målvakter

Sverige då?

Utan Ryssland ligger vägen till semifinal vidöppen. I gruppspelet finns egentligen bara en riktigt tuff motståndare, USA.

Målvaktsparet (Wallstedt/Clang) är detsamma som i december då jag rankade dem som turneringens vassaste duo. Backsidan ska vara på höjd med de andra toppnationerna. En extra bonus givetvis att Simon Edvinsson är tillgänglig. Men bakom den väldige Kungsbackakillen finns också namn som Emil Andrae, William Wallinder och Helge Grans.

Det är offensivt Monténs med stab måste få ut maximalt av ett ganska skralt material.

Spännande att se vilka kliv Theodor Niederbach och även Daniel Ljungman kan ta. Att det kan hända mycket på en sommar vet alla tonårsföräldrar… På förhand känns Niederbach/Ljungman som våra två toppcentrar. Båda har till den här säsongen sökt sig till det nya pop-laget Rögle för att få ytterligare skjuts på sina karriärer.

Och kan Isak Rosén spela med ett lite större självförtroende och Jonathan Lekkerimäki fortsätta smacka in puckar ska det definitivt räcka till en semifinal.

Och väl där så…

Men lyckas det inte finns en snabb chans till revansch.

Om bara fyra månader är det dags för nästa JVM-turnering.

Sveriges målvakt Jesper Wallstedt.
Sveriges målvakt Jesper Wallstedt.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!