Rundblad i Sverige – återvänder inte till KHL

En rad spelare har redan lämnat KHL efter Rysslands invasion av Ukraina.

Nu är även Sotjis David Rundblad på svensk mark, men vägen dit var krångligare än vad den brukar vara.

– Jag lyckades få tag i en finländare som kör diplomatpost, säger han till Norran.

Efter att Ryssland invaderade Ukraina för cirka en vecka sedan har det varit spelarflykt från KHL. Flera spelare har lämnat sina klubbar dagar innan slutspelet för att åka till sina hemland.

David Rundblads HK Sochi missade KHL-slutspelet men backen har ändå befunnit sig i Ryssland – fram tills nu, vilket Norran rapporterar om.

– När ryssarna invaderade under torsdagen så förstod jag allvaret och då försökte jag prata med sportchef, tränare och övriga i klubben. Jag förde en konversation med klubben i några dagar och de förstod när jag fick förklara min situation. Det är lite annorlunda att vara svensk och försöka ta sig hem på ett säkert sätt när de stängde Ryssland. Så till slut förstod de och släppte hem mig, säger han till Norran.

”Hade lite panik”

Men att ta sig hem från Ryssland var svårare än vanligt.

För att hitta en lösning tog Rundblad hjälp från svenska spelarkollegor.

– Jag blev inbjuden i en chatt med andra KHL-svenskar där vi kunde hålla koll på hur andra spelare gör, eller om något annat lag hade gett något input om vad som gällde. Men också vilka vägar man kunde ta sig hem. Det var lite som en informationskanal. I ett sånt här läge försökte vi svenskar att hjälpa varandra, säger han.

Rundblad berättar även för Norran att han hade bokat ett flyg från Sotji till St Petersburg, en rutt som vanligtvis tar två och en halvtimme men som nu tog fem.

Därifrån skulle han flyga till Stockholm via Helsingfors, men eftersom luftrummet stängde fick han tänka om.

– Jag lyckades få tag i en finländare som kör diplomatpost över gränsen och fick åka med honom. På andra sidan gränsen hade jag fixat en annan skjuts. Det gick smidigt men jag hade lite panik innan allt löste sig.

”Förlorat 25 procent av det jag tjänat”

I april går Rundblads kontrakt ut med Sotji. Trots att han redan nu är i Sverige är avtalet inte brutet och han har blivit lovad att fortfarande få den lön som kvarstår utbetalad.

Huruvida det blir med pengarna är Rundblad osäker på och han har heller inga planer på att återvända till KHL.

– Det är inget jag kan göra något åt. Jag har växlat över det jag haft nu till svenska pengar. Från söndag kväll till måndag morgon så hade jag förlorat 25 procent av det jag tjänat. Men det är var ju inte det största fokuset – det var att ta sig hem. Redan innan den här säsongen var jag hyfsat säker på att det var min sista där. Men med allt som pågår just nu och att man inte vet hur det kommer att bli så är det ett väldigt enkelt beslut.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ämnen i artikeln