Marco Rossi drabbad av hjärtproblem efter covid-19

Marco Rossi (till vänster) under JVM i vintras.
Marco Rossi (till vänster) under JVM i vintras.

Marco Rossi har fått hjärtproblem efter att ha varit sjuk i covid-19.

Stortalangen i Minnesota Wild blev rädd för att somna på kvällarna.

– Jag är bara glad att jag fortfarande lever, säger den österrikiske centern.

Marco Rossi valdes som nummer nio i första rundan av Minnesota Wild i NHL-draften i höstas. Strax efter Lucas Raymond och Alexander Holtz.

I november insjuknade 19-åringen i coronaviruset. I slutet av december spelade han de fyra matcherna för Österrike i JVM i Edmonton som kapten, innan hans tillstånd blev allvarligare.

Under tre veckor i början av året var han på fler läkarbesök än han tidigare varit sammanlagt under hela sitt liv.

När han senare försökte diskutera med experter att han skulle få träna lite eller börja åka skridskor i stället för att hålla upp helt i två månader, fick han en skrämmande kommentar. Den snurrar fortfarande i hans huvud.

– Läkarna sa till mig att om jag hade spelat en match till på JVM, så kunde det ha slutat helt annorlunda. Jag är tacksam för att gud stöttade mig. Jag är bara glad att jag fortfarande lever, säger Marco Rossi till The Athletic.

Somnade med föräldrarna

Inför träningscampen med Minnesota Wild i januari och NHL-premiären upptäcktes att Marco Rossi var drabbad av hjärtinflammation. Det ska enligt forskning vara en möjlig konsekvens av coronaviruset.

I sina comebackförsök efter att ha varit sjuk hade han blivit helt utmattad i träning och på matcher. På de fysiska testerna hos Minnesota Wild efter JVM konstaterades oroväckande resultat på hjärtat.

Marco Rossi med sin mamma.
Marco Rossi med sin mamma.

När general managern Bill Guerin fick veta hur förstörd Marco Rossi blivit av att veta hur nära det var att hans hjärta hade stannat, skickade han hem honom till föräldrarna i Österrike.

– Varje gång som jag skulle somna så var jag så rädd för att jag inte skulle vakna upp något mer. Varje kväll var jag väldigt deprimerad och grät. Jag bad mina föräldrar att ligga bredvid mig till jag somnade, säger Marco Rossi.

Vanek stöttade

Innan i Minnesota bodde han tillsammans med Thomas Vanek. Den österrikiska legendaren skjutsade runt honom från doktor till doktor.

– Han hjälpte mig så mycket och jag är så tacksam för allt han gjorde. Han köpte medicin till mig, han körde mig till sjukhusen. Han gjorde allt för mig. Jag är så tacksam för att han fanns där och och att han hjälpte mig. Jag kan inte föreställa mig hur det skulle ha varit att vara ensam på ett hotell eller någon annanstans, säger Marco Rossi.

Nu ska både den fysiska och psykiska hälsan vara på väg tillbaka. Hjärtat verkar vara återställt, i maj väntar ytterligare tre dagar med tester.

Om det blir fortsatt positiva besked, så ska Marco Rossi så sakteliga börja kunna träna inför nästa säsong.

Efter draften skrev Marco Rossi i oktober ett treårskontrakt med Minnesota Wild värt 8,5 miljoner kronor per år.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!