”Skamligt! Han måste sparkas”

Hockeybasen sågas efter kramen

Här förenas ishockeyns mäktigaste man och Belarus diktator i en hjärtlig kram.

Nu sågas René Fasel längs fotknölarna.

”Det är fullständigt oacceptabelt”, skriver Karin Karlsbro (L) i ett uttalande.

Det har fortfarande inte fattas beslut om hockey-VM 2021 ska få arrangeras i Belarus (tidigare Vitryssland). Mängder av kritiska röster har höjts, däribland från svenska hockeyförbundet.

”Som situationen är i Belarus just nu går det inte att spela hockey-VM där. Ett läge där människor som öppet demonstrerar för frihet fängslas och utsätts för våld tror jag berör oss alla”, skrev ordföranden Anders Larsson till Sportbladet häromdagen.

”Bör få sparken”

På måndagen var Internationella ishockeyförbundets (IIHF) ordförande René Fasel på plats i Belarus för att träffa Aleksandr Lukasjenko och diskutera frågan. Då hälsade de på varandra med en kram, vilket väckt stor uppståndelse runtom i hockeyvärlden.

”Fasel bör få sparken omedelbart. Alla förbund måste agera nu. Inte nästa vecka eller nästa månad”, skriver Iltalehtis krönikör Pekka Jalonen på Twitter.

”Skamligt”

Även Karin Karlsbro (L), vice ordförande för Europaparlamentets delegation till Belarus, har reagerat på mötet och kramen.

“Det är fullständigt oacceptabelt och en skam att IIHF fortsätter att legitimera den belarusiska regimen, som genom dagens kärvänliga möte”, skriver hon i ett uttalande.

”Helt normalt här”

Enligt nyhetsbyrån AP ska Lukasjenko under mötet ha propagerat för att situationen i Belarus är ”fullständigt normal”, ”till skillnad från exempelvis USA”.

– I vårt land stormar man inte regeringsbyggnader om man är missnöjd. Här har vi en fullständigt normal situation vad gäller demokratiska processer, ska Lukasjenko ha sagt till Fasel.

Han ska också ha föreslagit att arrangera VM helt på egen hand, utan Lettland som andra värdnation, och då sagt att det hade blivit ”det bästa världsmästerskapet någonsin”.

Hockey-VM 2021 ska spelas mellan 21 maj och 6 juni. I nuläget är Minsk (Belarus) och Riga (Lettland) uppskrivna som värdstäder.

Karin Karlsbro.
Karin Karlsbro.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN