Tampa till final – nu kan Hedman bli historisk

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Tampa Bay Lightning är klara för Stanley Cup-final.

De vann det avslutande dramat mot New York Islanders i natt – på övertid.

– Helt underbart och nu ska det bli oerhört kul att få möta Dallas i finalen, säger Victor Hedman, som skrev historia med sitt nionde mål, till Sportbladet efter 2-1-segern.

Ja, det blir alltså Tampa Bay Bay Lightning som redan klara Dallas Stars får möta i hockeyns ultimata uppgörelse. Så hade de flesta tippat att de skulle bli också, men favoriterna från Florida defilerade sannerligen inte genom sista konferensfinalen mot Islanders heller.

Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN

Victor Hedman såg visserligen snabbt till att kvittera Long Island-lagets tidiga 1-0-mål i första perioden – med sitt nionde mål i årets slutspel, otroligt nog – och sedan hade Bolts länge kraftigt spelövertag.

De kunde dock inte få in några puckar bakom suveräne Semyon Varlamov och så såsmåningom utjämnade Isles – och tog till och med över i tredje perioden. Inte heller de lyckades dock i avslutningarna.

– Det var nästan som en kopia av förra matchen. Vi kände att vi hade övertag men kunde inte göra mål, säger Victor Hedman när vi talar med honom efter segerceremonin på isen.

– Men vi hade tålamod och ”stuck with it” och till slut kom belöningen. 

Ja, 13.18 in i första förlängningsperioden avgjorde Tampa till slut matchen – och serien. Anthony Cirelli – i första hand en defensiv tillgång på centerpositionen – dök upp framför Varlamov och lyckades fösa in en puck som långsamt rullade wobblade över blålinjen.

– Jag hade precis kommit in på isen och såg att pucken gick in och först tänkte jag ”bara det inte var offside”, fast jag visste att det inte var det, he he. Sedan kändes det bara helt underbart, fortsätter den ångermanländske backbjässen..

– Sett till helheten tycker jag vi förtjänade att vinna den här serien och till final. 

Hedman nu bland superikonerna

”Vigge” – hyllad som en hel Nicklas Lidström i de nordamerikanska tv-sändningarna – prickade alltså in ytterligare ett mål och är därmed delad tvåa i hela slutspelets målliga. Men inte nog med det: Han är, tillsammans med superikonerna Bobby Orr och Brad Park, delad trea på alla-tider-listan över de backar som gjort flest mål i ett och samma slutspel. Och han har fortfarande minst fyra matcher, sannolikt fler, kvar att spela i finalen mot Dallas Stars.

– Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Jag får bra lägen och puckarna går in, förklarar han.

– Det känns överhuvudtaget som jag är i form, jag har bra fart i benen och det känns ju fint. Det finns definitivt sämre tillfällen att pricka in en formtopp.

I sanning. För nu ska den 29-årige stjärnan upp i Stanley Cup-final – sin andra i karriären. Han var ju med och förlorade mot Chicago 2015. 

– Förhoppningsvis har jag och alla andra i laget nytta av den erfarenheten nu, säger han.

– Det ska bli oerhört kul i alla fall, jag ser verkligen fram emot att få spela mot Dalas. 

Finalen börjar redan natten till söndag, 01.30 svensk tid.

Publicerad:

LÄS VIDARE