Donald Brashear har rest sig från missbruket

Hade 20 miljoner kronor i skulder

Av: Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Donald Brashear.
Foto: JONAS FORSBERG / BILDBYRÅN
Donald Brashear.

Uppemot 30 öl per dag och ett drogmissbruk som kostade honom 45 000 kronor i veckan när det var som värst.

Nu har Donald Brashear, 49, rest sig ur mardrömmen som försatte honom i konkurs.

– Nuet är bra även om det varit en lång väg hit, säger han till The Athletic.

En tidig junimorgon 2019 greps Donald Brashear vid ett inbrottsförsök i Quebec med kokain på sig.

Senare skulle den förre detta slagskämpen åtalas och sedan dömas till villkorligt fängelse.

När Donald Brashear bestämde sig för att avsluta sin NHL-karriär 2010 hade han varit aktiv i ligan i 17 år och hunnit med att spela två VM-turneringar med Kanada. Han hade spelat in över 130 miljoner kronor på över 1000 NHL-matcher i Montreal Canadiens, Vancouver Canucks, Philadelphia Flyers, Washington Capitals och New York Rangers.

Vid den tiden var den tidigare busen helt skuldfri.

Brashear ägde sitt drömhus i Quebec City som innehöll det mesta man kan tänka sig med pool, ett spa, en golfsimulator och en tennisbana.

I garaget stod en Porsche och Lamborghini.

Efter den avslutade karriären var det dags att göra diverse affärssatsningar för att bygga på den rikedom han sedan tidigare tjänat in.

– Jag har alltid respekterat de människor som har jobbat 40 timmar i veckan och tjänat ihop sina pengar. Jag ville visa mina barn att jag kunde vara framgångsrik i det ”riktiga” livet också, berättar han för The Athletic.

Sedan dess har mycket hänt i den numera 49-årige kanadensarens liv.

Gick upp i vikt

Ett par år senare, efter misslyckad investering i en hockeyshop och två fiaskoartade fastighetsköp var han begravd i skulder och stod inför rättsliga åtgärder.

Det var emellertid inte investeringarna i sig som satte honom i den situationen från första början. Brashear led av ett växande drog- och alkoholberoende. Efter att knappt druckit en droppe under aktiva karriären ska han ha inlett en vana som innehöll 30 öl och ett paket cigaretter om dagen. Parallellt med detta tog den tidigare hockeystjärnan även kokain, ketamin och GHB regelbudet.

Foto: Kathy Willens / TT NYHETSBYRÅN
Donald Brashear i Washington Capitals 2009.

När det var som värst knarkade han för uppemot 45 000 kronor i veckan. Nu var skulderna uppe i närmare 20 miljoner och Brashear stod på randen till konkurs.

Hans närmsta vänner kände inte till omfattningen av problemen.

Under 2017, två år efter säsongen i Modo, började den tidigare lagkamraten i Philadelphia Flyers, Simon Gagne, att ana oråd. När kompisarna var och spelade korpmatcher märkte Gagne att något stod fel till.

Fram tills dess hade Brashear varit ett fysiskt praktexemplar trots att han passerat 40-sträcket för länge sedan. Men just här – när han väl dök upp – var han orakad och hade gått upp i vikt.

”Jag är glad”

När Donald Brashear så denna junimorgon 2019 gjorde inbrottet i en lägenhet i Quebec blev han ertappad av polisen snortandes kokain på en stol vid skrivbordet i rummet.

Det visade sig sedan vara sin egen lägenhet som han hade brutit sig in i. Vid det här tillfället bodde han i en hyresrätt i ett lägenhetskomplex. Men efter flertalet varningar från hyresvärden hade slagskämpen vid tiden för inbrottet just blivit vräkt.

Brashear hade återvänt den här morgonen för att hämta en påse kokain och tog sig in i lägenheten via ena fönstret.

När domen väl kom i december 2019 dömdes han till ringa narkotikabrott och villkorlig dom. Domaren såg förlåtande på fallet eftersom att 49-åringen vid det här laget hade tagit tag i problemen och lagts in på rehabilitering. Tanken var att Donald Brashear skulle stanna där i fyra veckor, i stället blev det fem månader.

Därefter har den tidigare hockeystjärnan skaffat sig ”vanliga” jobb. Det första arbetet blev på en snabbmatskedja och sedan en biltvätt.

I dag är han helt ren.

– Jag är glad. Jag tänker bara på nuet, nuet är bra även om det varit en lång väg, säger han.

Källa: The Athletic.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!