Wennerholm: Det var ett idiotiskt överfall

1 av 4 | Foto: C MORE
HOCKEY

KÖLN. Ryssland vinner över Tyskland med 6–3.

Men det kostade.

Lagkaptenen Sergej Mozyakin, 36, kan vara borta för resten av turneringen efter Patrick Hagers överfall i första perioden.

Men jag tror ryssarna vinner gruppen även utan honom.

Tyskarna höll på att sätta stopp för Elias Lindholms VM, då han slashades fult av Marcus Kink och tappade känseln i benet i mötet mellan lagen i lördags. Men som tur var kom känseln tillbaka.

Nu kom påhopp nummer två, när Kölnspelaren Patrick Hager drog omkull ryske veteranen Sergej Mozyakin i första perioden.

En slewfoot där tysken drog undan benen för ryssen, samtidigt som han vräkte honom i isen. Det första rapporterna talade om hjärnskakning och så fall kan KHL-stjärnans VM vara över.

Ett idiotiskt överfall, som måste ge några matchers avstängning. Nu blev hela matchen både ful och grinig efter det där tidiga påhoppet. Och även tyska NHL-stjärnan Tobias Rieder fick lämna matchen med en befarad knäskada, även om det inte låg något fult påhopp bakom en skadan.

Ryssarna tog hämnd

Men den här matchen var över redan efter en period, då ryssarna tog hämnd för Mozyakins skada under Hagers femminutersutvisning.

De gjorde två mål och gick ifrån till 3–0 redan i första perioden.

Efter två perioder stod det 5–0 och publiken hade tystnat.

Nu vaknade de till lite efter två snabba tyska reduceringsmål i slutperioden, men tystnade igen när Nikita Kutjerov slog in 6–2. Nu blev det 6–3 till slut

Jag tror ryssarna blir omöjliga att stoppa under resten av det är gruppspelet och jag tror inte skadan på Mozyakin kommer att påverka alltför mycket.

De har offensiv kraft så det räcker och blir över.

Kedjan med Vadim Sjipatjov, Artemi Panarin och Jevgenij Dadonov dominerade i VM i Moskva förra året, där de var etta, tvåa och trea i turneringens poängliga.

Toppar VM:s poängliga

Nu verkar succén fortsätta här i Köln.

Panarin toppar VM:s poängliga efter tre spelade matcher.

Sedan har ryssarna ”Tampa-kedjan” med Nikita Kutjerov, Vladislav Namestnikov och Nikita Gusev som är minst lika bra. Kutjerov, som gjorde 40 mål i NHL i vinter, är uppe i fyra nu på tre spelade matcher.

Jag är ganska säker på att ryssarna vinner det som är kvar och där enda realistiska hotet är USA. I så fall tar de den gruppseger som garanterar en kvartsfinal i Köln.

Tyskland har mött de tre tippade topplagen Ryssland, Sverige och USA direkt i inledningen av VM och får vara mer än nöjda med de tre poäng de tog mot USA.

Det tror jag räddar en kvartsfinalplats till slut.

ARTIKELN HANDLAR OM