Henrik Lundqvists kärleksförklaring till VM: ”Som en festival”

avSimon Sjöstrand

HOCKEY

Henrik Lundqvist, 35, är på plats i Köln.

Nu hyllar supermålvakten VM.

– Det är som en festival, säger NHL-stjärnan.

Henrik Lundqvist fick de blågula supportrarna att jubla när han tackade ja till VM-spel efter att New York Rangers åkt ur Stanley Cup-slutspelet tidigare i veckan.

”Kungen”, som han kallas i New York, landade i Köln under lördagsmorgonen och deltog på en presskonferens några timmar senare.

Där ombads han bland annat att jämföra VM med World Cup – och hyllade det förstnämnda.

Foto: JIMMY WIXTROM

”Väldigt speciellt”

– I World Cup finns alla de bästa spelarna, men VM är något annat. Här finns en annan historia. Det är mer som en festival, med härlig stämning. Det är väldigt speciellt och det är därför så många spelare kommer hit. Det är fint att få vara här och representera sitt land, säger Lundqvist, som har målet klart för sig:

Att vinna sitt första VM-guld.

– Det är målet, utan tvekan. Det är därför jag kom hit. Det kommer inte bli lätt, men vi har absolut laget för att göra det.

Målvaktsstjärnan gjorde sin första träning med laget efter lunch på lördagen och njuter av att åter igen dra på sig den blågula dressen.

”Älskar att spela för Sverige”

– Jag älskar att spela för Sverige. Det är en ära. Jag vet inte hur många fler chanser jag kommer få att få spela för landet.

Formen?

– Den är bra. Det brukar ju vara en del bekymmer så här i slutet av säsongen, men kroppen känns bra faktiskt. Nu är det bara ner med huvudet och köra. Det är hårt jobb som gäller, säger Lundqvist, som var en av de stora hjältarna när Sverige tog OS-guld 2006.

Nu gör han sitt första VM-framträdande i Tre Kronor på nio år.

– Det är alltid spännande att vara en del av landslaget, säger 35-åringen, som väntas vakta kassen mot Danmark på söndagen.

Nicklas Bäckström, den sista pusselbiten i Tre Kronor, ansluter till truppen under söndagen.

Danmark–Sverige spelas 20.15 på söndagen.

ARTIKELN HANDLAR OM