Förre NHL-stjärnan dömd för knarkbrott

Foto: Ron Frehm / TT / NTB Scanpix

avBilly Hammer

HOCKEY

I början av 90-talet var han med och vann Stanley Cup.

Nu är Kevin Stevens dömd för knarkbrott.

Straffet blev en villkorlig dom med 10000 dollar i böter och han måste även hålla motiverande föreläsningar.

2015 greps den tidigare NHL-stjärnan Kevin Stevens för att tillsammans med en annan man ha planerat att sälja det receptbelagda läkemedlet Oxycodone. Något som klassas som drogbrott.

För snart ett år sedan åtalades han och nu har domen fallit.

Åklagaren yrkade på ett års fängelse, men domaren gav ett lindrigare straff med motiveringen att han vill hjälpa Stevens att rehabilitera sitt missbruk. Därmed blev straffet en villkorlig dom med 10000 dollar i böter. Dessutom måste Stevens hålla motiverande föreläsningar.

Fick allvarlig ansiktsskada

För cirka 25 år sedan såg det annorlunda ut för Stevens som var en av de främsta spelarna i det Pittsburgh Penguins som vann Stanley Cup både 1991 och 1992. Bland annat spelade han då med Mario Lemieux och Jaromir Jagr.

Totalt stod han för 726 poäng på 874 NHL-matcher. Bäst var han säsongen 1991/92 när han gjorde hela 123 poäng på 80 matcher, plus 28 poäng på 21 slutspelsmatcher.

Den numera 52-årige amerikanen drabbades av en allvarlig ansiktsskada 1993. Flera ben i ansiktet bröts och efter det kom han aldrig tillbaka i lika bra slag på isen.

Dessutom ådrog han sig ett svårt missbruk av smärtstillande.

ARTIKELN HANDLAR OM