”Mr Game 7” hjälte för Washington

Justin Williams avgjorde på övertid som vanligt

HOCKEY

NEW YORK. Ingen i modern tid har avgjort fler stora slutspelsmatcher.

Så självklart var det ”Mister Game 7”, Justin Williams,  som satte sudden death-pucken för Washington i den livsviktiga femte matchen mot Toronto i natt.

– Ja, det var inte det minsta oväntat. Han har gjort det förr och går ut med stort självförtroende i sådana lägen, säger Nicklas Bäckström till Sportbladet efter 2-1-segern. 

Foto: Geoff Burke / X02835

Det var för ögonblick som det hemma i Verizon Center i natt Washington Capitals inför förra säsongen skrev kontrakt med veteranen Justin Williams.

Han har genom hela sin 17 år långa karriär varit en så kallad ”clutch”-karaktär, alltid spelat som bäst när det gällt som mest och hjälpt såväl Carolina Hurricanes som Los Angeles Kings att vinna Stanley Cup med stora övertidsmål, inte minst i direkt avgörande matcher –  därav smeknamnet ”Mister Game 7”.

Och nu har han alltså skaffat slagläge åt Caps i en tuff och svår slutspelsserie mot Toronto Maple Leafs också.

Övertidsperioden i den femte matchen – som stod 1-1 efter full tid – hade bara pågått i en dryg minut när Marcus Johansson hastade ikapp en indumpad puck bakom Frederik Andersen och spelade vidare till Evgeni Kuznetsov genom rundeln. Han slog i sin tur en snabb passning rakt in i slottet och där dök 35-årige ”Mister Game 7” upp och piskade in ännu ett sudden death-mål.

– Otroligt skönt, särskilt att det kom så tidigt så vi inte behövde hålla på hela natten, säger Nicklas Bäckström när vi når honom efteråt.

– Och det var ju inte det minsta oväntat att det var Williams. Han har gjort det förr, går in ut med självförtroende i sådana lägen och vet var han ska söka sig.

Ovetjkin kom tillbaka efter smäll

I övrigt var matchen jämn och tajt och full av kontroversiella situationer. Mest omtalad: 

Nazem Kadri låga höfttackling på Alex Ovetjkin i slutet av första perioden. Den ryske superstjärnan blev liggande och hjälptes sedan av isen, till synes lika illa däran som Zlatan häromdagen – men dessbättre inte, för i andra var han tillbaka på isen .

Kadri fick, något egenartat, två minuter för tripping.

Fel regelbrott och för lite, tyckte förstås hemmalaget.

– Men jag tyckte inte ens det var utvisning, säger Leafs-coachen Mike Babcock.

”Bäckis” har ingen åsikt.

– Jag har inte sett situationen  så jag kan inte uttala mig. Vi får väl se vad som händer, säger han.

”Dags att stänga serien”

Vad man bestämt VET händer är att lagen möts på nytt i Air Canada Center  natten till måndag – och att Washington har slagläge då.

– Vi ska försöka stänga serien , det är dags för det. Men det har varit tufft och jämnt hela tiden och det kommer det att bli då också, kommenterar Bäckström.

En som tycks övertygad om att inte tar slut då är nämnde Babcock.

När han lämnade Verizon Center i natt vände han sig till alla han såg och sa:

– Vi ses här igen om några dagar...

Följ @sportbladet på Instagram för full koll på NHL-läget.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM