Wennerholm: Dif har häng på slutspel galet nog

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
HOCKEY

Det här är en rekordvinter i svensk hockey.

Rekord i segersviter och långa förlustrader.

Djurgården slog sitt andra bottenrekord den här säsongen när de förlorade nionde raka mot Färjestad (0–2).

Jag har varit inne på fenomenet tidigare denna sviternas säsong.

Det är omöjligt att att hitta en enda anledning, men en orsak är naturligtvis att trupperna är tunnare än på länge. Skador på några nyckelspelare och det är fritt fall.

Samma sak när skadade spelare kommer tillbaka, som allsvenska AIK är ett bra exempel på. De vann åttonde raka på tisdagskvällen, när de krossade serieledande Mora på bortaplan med 4–0. Snacka om förvandling. Krislaget är plötsligt formstarkast i allsvenskan.

Djurgården kunde varit ett krislag, men trots nya klubbrekordet och nio raka förluster ligger de kvar på samma elfteplats och har fortfarande häng på en slutspelsplats.

Det är otroligt men sant.

KHK:s fall ger Dif hopp

Anledningen stavas naturligtvis Karlskrona som svarat med en ännu värre svit och bara vunnit en av sina femton senaste matcher. Det blev ny förlust mot Malmö den här kvällen (1–3) och djurgårdarnas hopp lever.

Det är den enda riktigt heta streckstrid som är kvar nu i ett SHL där Malmö trots segern har åtta poäng upp till Skellefteå på sjätteplatsen och en direkt SM-kvartsfinal.

Brynäs som är inne i sin egen målgalna svit och tog sjätte raka segern efter 6–3 mot Örebro. De har gjort trettio mål framåt på de sex matcherna. Det liknar fornstora dagar i Gävle, då Brynäs var 70-talets svar på CCCP.

Växjö är inne i sitt eget stim och vände och vann mot Luleå med 3–2 i sudden. De har bara förlorat en enda SHL-match 2017.

Svängningarnas serie

Men även denna sviternas säsong har jag svårt att se Rögle jaga ikapp Örebro ovanför kvalstrecket, trots att skåningarna går som tåget just nu och tog femte raka när de slog Linköping (3–2) efter straffar.

Rögle som innan dess hade förlorat tretton raka matcher och på vippen att slå Väsbys SHL-rekord på fjorton förluster från 1987/88.

Är det någon som blir klok på alla dessa svängningar?

Nu har Rögle ”bara” åtta poäng upp till Örebro ovanför kvalstrecket och man ska aldrig säga aldrig.

Inte en galen säsong som den här.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö