Från slutspelet – succé direkt i NHL

HOCKEY

DETROIT. Joel Eriksson Ek vet hur man presenterar sig – även en andra gång...

Han gjorde mål i sin första NHL-match med Minnesota i höstas  – och upprepade bedriften i nattens comeback, just influgen från slutspelsdramat med Färjestad hemma i Sverige.

– Jag har inte sovit så mycket senaste dygnen, men det är bara kul att vara här, säger den 20-årige värmlänningen efter 5-1-segern mot Ottawa.

Foto: USA TODAY Network / Sipa USA

Han hann ju göra ett par matcher under grundseriestarten i höstas, men sedan tyckte Minnesota Wild-ledningen att det nog var bäst om framtidslöftet Joel Eriksson Ek åkte hem till Sverige och stod på tillväxt i Färjestad ytterligare ett år.

Efter de senaste veckornas svacka har general managern Chuck Fletcher dock sökt med ljus och lykta efter en pjäs som skulle kunna innebära en vitamininjektion och när Färjestad åkte ur slutspelet i Sverige insåg han att han hade en tillhands i den egna organisationen. 

Så HV 71 hann inte mer än knocka FBK förrän Joel satt på ett plan över Atlanten – och i nattens hemmamatch mot Ottawa gjorde han alltså comeback.

– Ja, det har ju inte hunnit bli så mycket sömn senaste dygnen, men det var inga problem. Så fort jag fick komma ut på isen och avlossa några skott för kändes det okej. Det är bara kul att vara tillbaka, säger han till Wilds hemsida.

Bra gick det också.

Tränaren: ”Rätt coolt”

Inte nog med att osedvanligt inspirerat Wild bärgade en tung 5-1-seger.

Joel gjorde mål också – precis som i debuten i höstas.

– Vi fick till en bra variant där, och Charlie Coyle gav mig en väldigt fin passning, säger han.

Coachen Bruce Boudreau är nöjd han också. 

– Joel spelade fysiskt och befann sig hela tiden där han skulle. Jag sa åt honom att jag ville se honom agera som mot Buffalo i höstas och så går han och gör mål, precis som den gången. Rätt coolt, kluckar han.

”Märks när han är borta”

För Senators var upplevelsen mindre cool. De gjorde en dålig match och har nu i praktiken förlorat kampen om förstaplatsen i Atlantic-divisionen.

Men så saknade de Erik Karlsson också. Efter 324 matcher i rad tvingades den småländske kaptenen stå över duellen i St. Paul  – på grund av en skada han ådrog sig när han täckte ett skott mot Philadelphia två dygn tidigare.

– Han är vår bäste spelare så det är klart det märks när han är borta, konstaterar målvakten Craig Anderson.

Erik väntas dock vara tillbaka inom kort.

ARTIKELN HANDLAR OM