Wennerholm: Inte sett någon argare sedan Foppa...

HOCKEY

Luleås säsong är över efter 4–5 mot Malmö.

Och tränaren Petter Nilsson får ett historiskt raseriutbrott efteråt.

Jag har inte sett någon argare sedan Peter Forsberg totalsågade domaren Börje Johansson efter SM-finalen mot Malmö 1994.

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYR N
Petter Nilsson.

Om nu Foppas utbrott ens kan jämföras med Nilssons.

Jag hoppade till i tv-soffan när han började såga både domare och situationsrum. Vid fotknölarna.

Han var argare än jag någonsin sett en svensk tränare vara. Det var John Tortorella-klass när han sågade domarna och domarrummet och tyckte att hela skiten skulle läggas ner.

Ja, han var till och med beredd att sluta som tränare.

Jag förstår att besvikelsen var stor och att känslorna är starka direkt efter slutsignal. Alla minns ju en ung Peter Forsberg som hade en liknande attack på domaren Börje Johansson efter SM-finalen mot Malmö 1994. Det är inte lätt att få en mikrofon uppstucken i nyllet när det kokar inombords.

Måste ge situationsrummet rätt

Men jag trodde inte jag skulle få se någon - en tränare dessutom - vara ännu argare än Foppa för 23 år sedan. Det trodde jag var omöjligt. Samtidigt - Foppa var 20 år. Petter Nilsson är 45 och hockeyledare. Det är naturligtvis oacceptabelt att bete sig som en tjugoåring i hans roll.

Det var Luleås bortdömda 4–3 som fick Nilsson att koka. Ett mål som dömdes bort sedan Bill Sweatt genat genom målgården och dragit med sig Malmö-målvakten Oscar Alsenfelt. Jag gillar inte bortdömda mål, men i det här fallet måste jag ge situationsrummet rätt. Det var ingen lätt situation, men Alsenfelt gavs inte en chans att försvara kassen.

Petter Nilsson har jag alltid upplevt som lugn som en filbunke, även under alla år som spelare i Luleå och Frölunda. Kolung.

Men nu brast det och det lär bli konsekvenser.

Det är uppfriskande när folk visar känslor, men som tränare har man ett större ansvar än som spelare. Det går inte att säga vad som helst.

Ja, ja, Luleås säsong är över och jag är faktiskt lite orolig för Norrlandshockeyn. Det är bara fyra år sedan Skellefteå och Luleå spelade SM-final inför fulla läktare. Och hela E4:an längs norrlandskusten doftade omklädningsrum. Den säsongen fanns både Timrå, Modo, Skellefteå och Luleå i SHL.

Pengar som flyger ut genom fönstret

Men samma säsong ramlade Timrå ur och de är inte tillbaka än. I fjol chockades hela Ö-vik när Modo åkte ur i kvalet mot Leksand och jag fick korsa över även Örnsköldsvik som SHL-stad.

Och i vinter har både Skellefteå och Luleå sjunkit mer än något annat lag i tabellen. Skellefteå från fyra raka seriesegrar till en sjätteplats och Luelå, som var fyra förra säsongen, hamnade nia i vinter.

Dessutom har publiksiffrorna sjunkit. Både Skellefteå och Luleå hamnade under ett snitt på fem tusen åskådare i vinter. Skellefteå tappade i snitt 356 åskådare per match och hamnade på 4 686.

Luleå sjönk från 5 354 till 4 896 - ett tapp på 458.

Det kanske inte låter så mycket, men utslaget på en hel säsong är det stora pengar som flyger ut genom fönstret.

Skellefteå kommer naturligtvis vara ett storlag flera säsonger till.

Men Luleå?

Det har varit lite för mycket strul den här vintern och nu får klubben både ny sportchef och ny huvudtränare till nästa säsong.

Det känns som de måste lyckas.

Nu kämpade Luleå i alla fall i säsongens sista match och gav Malmö en kamp. Kanske borde de vunnit sett till spelfördelningen, men Luleå är inget lag som hittat sätt att vinna den här säsongen.

Därför kändes det på något sätt logiskt när Robin Alvarez kunde skicka in avgörande 5–4 med bara 37 sekunder kvar att spela.

Blir tuffare för Malmö

Det var ett exempel på Luleås motvind och Malmös medvind.

Malmö som vann den här åttondelsfinalen med totalt 11–5. Det går inte att snacka bort.

Skåningarna är giftiga framåt, de har slutspelsflyt och de har massor med giftiga forwards som kan avgöra hockeymatcher. De har gjort några av de snyggaste mål jag sett på hela den här säsongen i de två matcherna mot Luleå.

Deras 1–0 gav gamla CCCP-vibbar då pucken gick mellan fyra spelare innan Jens Olsson lyfte in pucken fri framför Joel Lassinantti.

Nu blir det inte lika lätt.

Seriesegrarna Växjö eller tvåan HV71 är något helt annat än Luleå.

ARTIKELN HANDLAR OM