Wennerholm: Åtta lag har potential att slåss om en SM-finalplats

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Brynäs är sagolikt underhållande just nu, skriver Mats Wennerholm.
HOCKEY

Plockar vi bort Växjö så undrar jag om toppen i SHL någonsin varit jämnare.

Och det kan bli ett sjuhelsikes slutspel om några veckor.

Det känns som åtta lag har kvaliteter att slåss om en SM-final.

Jag har fortfarande Växjö som klara favoriter till guldet och historien visar att seriesegrarna brukar ta hem även SM-guldet.

Tabellen ljuger inte.

Och det är väldigt sällan ett lag utanför topp fyra i grundserien tar hem SM-guldet. Det finns några undantag som bekräftar den regeln, men de är inte många.

Men just den här säsongen känns det som om de reglerna inte gäller längre. Vi ser det på alla svajiga lag och märkliga sviter. Både när det gäller förlust- och segerrader.

Går inte att räkna bort Skellefteå

Det känns som jag kan utöka de lagen till 1–8, som har åtminstone en chans att gå hela vägen om de hamnar i samma stim i slutspelet.

Det är naturligtvis bra för hockeyn.

De senaste åren har man kunnat bocka av Skellefteå redan på förhand och enda öppna frågan inför de fyra, fem senaste slutspelen har varit vilka de skulle få möta i en SM-final.

Nu är Skellefteå i ett annat läge efter en svajig säsong, men trots sjätteplatsen är de bara tre poäng från Frölunda (med en match mindre spelad) på andraplatsen.

De går inte att räkna bort. Och speciellt inte nu när Oscar Möller är på väg tillbaka igen. Då kan Skellefteå plötsligt ha tre av SHL:s vassaste målskyttar i Möller, Joakim Lindström och Bud Holloway lagom till slutspelet. Dessutom är Axel Holmström tillbaka efter sin skadefyllda säsong.

Det gör att Skellefteå är ett helt annat lag idag än under den tunga hösten.

Brynäs sagolikt underhållande

Eller ta Brynäs. Håller deras hysteriska målform i sig så kan de bara fortsätta att lyfta. Sagolikt underhållande att se just nu. Stekheta Rögle hade inte en chans i Gävle och fick åka hem med 1–4 i baken.

Regerande mästarna Frölunda är alltid en guldkandidat och Linköping, HV71, Brynäs och Skellefteå ligger som på pärlband bakom dem där i slutspelskön.

Och efter Malmös seger mot Växjö, är Frölunda bara fyra poäng från serieledning om de vinner hemma mot Leksand på fredagskvällen. Och det borde de väl göra.

Ja, Malmö är också men på min kandidatlista, där de ligger i ingemansland tillsammans med Färjestad (som ALDRIG går att räkna bort).

Malmö som har de där kvaliteterna som brukar vara så avgörande i ett SM-slutspel. SHL:s bästa power play där två nya pp-mål starkt bidrog mot Växjö hemma (4–3 efter straffar). De har seriens statistiskt bästa målvakt i Oscar Alsenfelt och förmodligen bästa back up i Cristopher Nihlstorp. Lägg till att skåningarna är näst bäst i box play, så återstår bara att lyckas i spel fem mot fem.

Tiderna förändras

Kul att allt inte känns så förutsägbart, även om Växjö fortfarande är mina stora guldfavoriter.

Djurgården lyckades bryta sin rad på nio raka förluster och nu är de bara en enda poäng från en plats i en åttondelsfinal, då Karlskrona förlorade borta mot Färjestad (0–2). Det var fjortonde förlusten på de femton senaste och Karlskrona ska vara glada för de där poängen de tog i början av säsongen. Utan dem hade de legat på kvalplats idag.

Lite historia till sist:

De lägst placerade lag som någonsin mötts i en SM-final var HV71 och Brynäs 1995. HV var åtta i grundserien, Brynäs femma.
Närmast kommer SM-finalen 1994, då trean Malmö slog ut åttan Modo och tog SM-guldet 1994. Den som slutade med Peter Forsbergs berömda raseriutbrott mot domaren Börje Johansson.

Men de finalerna är 22 och 23 år gamla, vilket säger en del om hur hockeyn och förutsättningarna att bygga lag har förändrats.

ARTIKELN HANDLAR OM