Colorados skräll – slog ut Calgary

Landeskog: ”Hade jag inte kunnat tro”

avPer Bjurman

NASHVILLE. Det är de förbluffande skrällarnas Stanley Cup-slutspel i år. 

I natt fullbordades ytterligare en.

Colorado Avalanche vann igen och slog ut Calgary Flames – etta i västra konferensen och allmänt betraktad som en av de stora favoriterna.

Därmed är de båda de förstaseedade lagen borta efter förstarundan för första gången i hela NHL-historien.

– Jag hade på känn att det skulle kunna gå bra, det framstod som en lovande ”match-up” för oss. Men att vi skulle vinna så här övertygande hade jag kanske inte kunnat tro, säger kaptenen Gabriel Landeskog till Sportbladet efter den avslutande 5-1-segern.

Ingen kan ens minnas senast förstarundan i Stanley Cup-slutspelet rymde så många otänkbara överraskningar. 

Överlägsna seriesegrarna Tampa blev till allmän chock svepta av Columbus och stjärnspäckade Pittsburgh nästa lika förbluffande av New York Islanders. Winnipeg hänger löst mot St. Louis och vare sig Washington eller Nashville har ännu klarat att skaka av sig sina utmanare – Carolina respektive Dallas.

Och i natt slutförde Colorado sin avklädning av Calgary – etta i västra konferensen, tvåa i sammanlagda tabellen – med en odiskutabel 5-1-seger i Saddledome.

”Genomgående bättre”

Det betyder att båda de första-seedade lagen – Tampa och Calgary – redan är utslagna och det är första gången i hela NHL-historien det inträffat i den inledande omgången.

– Jag hade nog faktiskt på känn att det skulle kunna gå bra, detta framstod som en lovande ”match-up” för oss. Men att vi skulle vinna så här övertygande hade jag kanske inte kunnat tro, säger en mycket glad Gabriel Landeskog när vi når honom strax innan klubbens plan lyfter för flygresan hem till Denver igen.

Han fortsätter:

– Det har varit tufft och hårt, men vi har genomgående varit det bättre laget och vinner välförtjänt, tycker jag.

21 poäng av förstalinan

Framförallt har de allra bästa spelarna levererat – hela tiden. Gabriel själv stod för 1-0-målet i natt, sedan gjorde Mikko Rantanen två nya mål, medan Nathan MacKinnon stod för tre assist – och sammanlagt har de tre superstjärnorna producerat 21 poäng under de fem matcherna mot Flames (hos vilka profilen Johnny Gaudreau inte bidrog med mer än en poäng, i form av en assist, på hela serien…).

– Jo, ska det fungera i playoff måste de bästa spelarna också vara de bästa spelarna och det känns fint att få visa att vi verkligen är bra, säger ”Gabbe”.

– Men framförallt har det här varit en enorm laginsats. Även de som inte tagit sig in i protokollet har spelat stora och viktiga roller.

Foto: Dave Chidley / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Första gången på elva år

Nu fortsätter Avalanche alltså till andrarundan för första gången sedan 2008 – och därmed också för första gången under kapten Landeskogs NHL-karriär.

– Ja, det närmaste var en Game 7 i förstarundan 2014, men nu är vi här. Det känns såklart mycket bra att vara på den här sidan i en slutspelsserie och jag ser verkligen fram emot att få åka hem och fira påsk med familjen i Denver nu, jublar han.

– Men sedan börjar vi ladda om. Vi måste vara ödmjuka och fortsätta på precis samma sätt i nästa omgång.

Där väntar antingen San Jose Sharks eller Vegas Golden Knights. 

– Om jag har några önskemål? Nej, verkligen inte. Vi tar den motståndare vi får, skrattar Landeskog.

Elias Lindholm skadade en arm i tredje perioden inatt och tvingades under plågade grimaser avbryta matchen. Så det förefaller högst osäkert om han verkligen kan bli aktuell för Tre Kronor i VM. Däremot är Mikael Backlund – kapten i guldlaget i Köpenhamn i fjol – tillgänglig igen, liksom backen Rasmus Andersson, som fått sitt stora genombrott den här säsongen.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM