Lundberg är bara den förste att få gå

Nu börjar det.

Första hockeytränaren får sparken då Södertälje kickar Ulf Lundberg efter mardrömsstarten.

Jag är inte ett dugg förvånad.

Och han är bara den förste tränare som kommer att få gå i vinter.

Jag skrev redan efter senaste förlusten mot Björklöven att jag inte skulle bli speciellt överraskad om det plingade till i mobilen med nyheten om att Ulf Lundberg fick gå.

På måndagsmorgonen plingade det.

En desperat styrelse hade tagit beslutet om förändring.

De assisterande tränarna Nichlas Falk och Dennis Bozic tar över tills vidare.

Man kan ha många åsikter om tränare och hur heliga de ska sitta på sina positioner. Personligen har jag alltid ansett att det är snabbaste vägen till en snabb förändring. Och inte mycket allvarligare än att kicka en spelare som underpresterar.

Dagens elittränare är inte särskilt långlivade.

Jag vet inte hur länge en tränare stannar i en klubb i allsvenskan eller SHL i snitt, men gissningsvis handlar det om två år ungefär. Frölundas Roger Rönnberg och Växjös Sam Hallam är de två undantagen, men de har också gjort ett strålande jobb år efter år och haft spelartrupper det varit svårt att misslyckas med.

Det har aldrig varit några riktiga kriser, förutom Växjös tunga start den här säsongen.

I SSK har kriser varit vardagsmat. Den klassiska klubben med alla sina SM-guld har misslyckats ända sedan de kom tillbaka från besöket i division I 2015-16. Jumbo i hockeyallsvenskan första året, sedan åtta och nia och nu tillbaka på jumboplatsen.

Sympatisk person

För två år sedan var SSK också först med att sparka tränaren, då Mats Waltin fick gå efter sex raka förluster i början av serien.

Det var någon form av rekord när han fick gå redan den 10 oktober. Det var också då den genomsympatiske Ulf Lundberg fick ta över. Nu är även han borta efter fyra raka förluster och litet hopp om bättring.

Jag vet inte vad det kommer att bli för effekt för SSK. Det går ju att titta tillbaka på säsongen 2015-16 då Leksand låg sist i hockeyallsvenskan längre in på hösten än vi är nu och kickade norrmannen Robert Sjur Nilsen.

In kom Perra Johnsson och skrev svensk hockeyhistoria. Det slutade i SHL.

Eller för att ta ett färskare exempel från i vintras.

St Louis Blues låg sist i NHL när de sparkade tränaren Mike Yeo i början av januari. Assisterande coachen Craig Berube tog över och det slutade med att Blues lyfte Stanley Cup-bucklan när säsongen var över.

Mirakel sker.I fjol var det också många tränare som fick sparken och i de flesta fall fick det en positiv effekt.

Så Ulf Lundberg är inte första tränaren som kommer att få gå den här säsongen.

Det finns fler som ligger risigt till i säsongsinledningen.

Magnus Sundquist är ifrågasatt i Brynäs, Bert Robertsson har fått en mardrömsstart i Linköping och AIK:s finländare Jussi Salo har fått sina kritiker efter den svaga starten och 0-5 hemma mot Modo senast.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!