Forsberg fick stående ovationer i Globen

Talet berörde många: ”Det kommer åt en”

avAnton Johansson, Emelie Fredriksson, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Tobias Forsberg delade ut priset för ”Årets prestation” på Idrottsgalan och den förre ishockeyspelarens tal berörde många.

Bland annat Leksandsikonen Jonas Bergqvist som syntes applådera med tårar i ögonen.

– Det var stort. Man önskar bara att man kunde krama om honom så allt blir som vanligt igen, säger Bergqvist efter galan.

Tobias Forsbergs liv förändrades efter en otäck händelse i matchen mellan hans Leksand och Almtuna den 26 december 2018.

31-åringen åkte in med huvudet i sargen och blev förlamad från bröstet och ner.

I kvällens Idrottsgalan delade den förre ishockeyspelaren ut priset till ”Årets nykomling” och fick stående ovationer när han rullade in på scen.

”Idrotten har format mig”

– Idrotten har format mig och gjort mig den till den jag är i dag, lärt mig att fortsätta kämpa, sa Forsberg från scenen.

– Det är såklart mycket jag saknar, att åka in i en fullsatt arena, pulsen och förväntningar, fortsatte han.

Sedan uppmanade han idrottarna, flera av de var rörda av ögonblicket, att njuta.

– Vissa saker är lätta glömma bort när man är mitt inne i det. Glöm inte bort att njuta, ni har världens bästa jobb, sa Forsberg innan han delade ut priset för årets prestation till bordtennisspelaren Mattias Falck.

Talet berörde många och flera gäster syntes med tårar i ögonen. En av dem var Leksandsikonen Jonas Bergkvist.

– Det var...

Han pausar och fortsätter:

– Det kommer åt en alltså. Det är så mycket i det där. Det är hela hans öde samtidigt som man har spelat själv. Det är så små marginaler. Sen att se honom så stark, att rulla in här och hålla ett tal som kommer från hjärtat, och med ett klokt resonemang som han delar med sig av. Hans liv går ju vidare men på ett annorlunda sätt och det är man ju glad för på ett sätt, det kunde ju ha gått ännu värre, säger han.

”Blev en vacker saga”

– Det var ett gyllene bevis på att han fortfarande är en del av den familjen och uppskattas väldigt mycket. Det var så mycket delar i det där och publikens engagemang. Och så ser man bilderna där Leksand går upp samtidigt. Det (avancemanget) blev ju en saga som var för vacker för att inte bli sann när det var på hans födelsedag och allt.

Du ser väldigt rörd ut när du talar om det nu efteråt?

– Jo, men det är jag. Det kommer åt mig rejält. Jag känner mig lite bucklig.

”Annars tystnar allting”

Bergqvist riktar beröm till galan för att ha gett Forsberg uppdraget som prisutdelare.

– Jag vet att Klas Ingesson var prisutdelare någon gång. Man är en del ändå och man får ta del av den här kärleken. Annars tystnar allting och man sitter skadad och ingen bryr sig, så det var stort, säger Bergkvist och fortsätter:

– Man önskar bara att man kunde krama om honom så allt blir som vanligt igen, det är väl det som är grejen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Leksand

Ishockey