Frölundas nya damsatsning: ”Annars biter vi oss i svansen”

avGustaf Ränkeskog

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Stig Kenne / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mats Grauers.

Frölunda är ett av fem lag i SHL som inte har satsat på ett damlag.

Nu meddelar klubben att man väljer att starta ett A-lag på damsidan. De ska också starta ett hockeygymnasium för tjejer.

– Det ska vara samma förutsättningar att utvecklas oavsett vilket kön man har, säger klubbens ordförande Mats Grauers till Göteborgs-Posten.

Efter en hel del påtryckningar och kritik, däribland av journalisten Tommy Åström, väljer nu Frölunda att agera.

Men till skillnad från många andra SHL-klubbar som tar över ett redan befintligt lag väljer Frölunda att bygga från grunden med hockeygymnasium för tjejer.

”Samma tanke med som herrlaget”

År 2021 kommer den första årskursen i tjejernas hockeygymnasium träda in. Och säsongen 2023–24 ska Frölundas damlag göra sina allra första matcher.

– Det kommer vara många unga spelare men det blir spelare som har fått en utbildning av oss innan. Det kommer vara samma tanke här som med herrlaget, stommen ska vi hämta från den lokala miljön, säger Mats Grauers till Göteborgs-Posten.

Samma förutsättningar

När GP frågar om de kommer satsa lika mycket på damsidan som på herr svarar Mats Grauers så här:

– Inledningsvis kommer det inte att vara så. Men med lagets framgångar som kommer att komma så är min grundsyn att det ska vara samma förutsättningar att utvecklas oavsett vilket kön man har. Sen kommer det vara marknadsmässiga löner för spelarna, säger han och fortsätter:

– Men vi kommer se till att våra spelare har allt som krävs för att utvecklas och de kommer ha samma förutsättningar som herrarna. Om vi startar ett seniorlag och inte ger de samma förutsättningar som herrarna så biter vi oss i svansen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM