Skallade motståndare – stängs av i SHL-premiären

HV-forwarden Oscar Sundh stängs av i två matcher för attacken på Niklas Persson

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
HOCKEY

SHL har inte inletts än – men det har anmälningarna till disciplinnämnden

Oscar Sundh stängs av två matcher för skallningen på Linköpings Niklas Persson. 

HV-forwarden missar därmed SHL-premiären mot Djurgården och finalreprisen mot Brynäs.

Söndagens vänskapsmatch mellan rivalerna HV71 och Linköping blev inte så vänskaplig. I samband med en avblåsning blev det bråk framför Linköpings målvakt och där var bland andra Oscar Sundh och Niklas Persson inblandade. 

Det hela slutade med att Sundh skallade Persson. 

”Efter avblåsning uppstår gruff som avslutas med att HV71:s Oscar Sundh riktar en rörelse med huvudet mot Linköpings Niklas Persson”, skriver SHL på sin hemsida. 

Efter matchen valde domarna att anmäla händelsen till Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd. 

Gäller för SHL

Nu har domen kommit och Sundh stängs av i två matcher.

”Det är utrett att Oscar Sundh gjort sig skyldig till en skallning (headbutting). Förseelsen är av sådan art att en kortare avstängning motsvarande två matcher bör utdömas”, skriver SHL på sin hemsida.

HV premiärspelar på lördag då Djurgården kommer till Jönköping. Sundh missar även bortamatchen mot Brynäs den 21 september.

FAKTA

SÅ SKRIVER DISCIPLINNÄMNDEN

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Oscar Sundh samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: Framför Linköpings mål med 7 sekunder kvar av andra perioden. Efter avblåsning så håller Oscar Sundh och en Linköpingspelare i varandra varpå Oscar utdelar en skallning på Linköpingsspelaren. Oscar träffar med sitt visir på Linköpingsspelarens visir. Ingen skada uppstår.

Oscar Sundh: Händelsen beskrivs bra i anmälan. Jag vill ta mig bort från situationen, bägge mina armar hålls i och jag tar det dåliga beslutet att trycka bort motspelaren hjälm mot hjälm rakt framifrån. Vi står väldigt nära varandra och det finns inget som helst uppsåt att skada vilket heller inte blir utfallet.

Disciplinnämnden: Uppgifterna i anmälan vinner stöd av såväl Oscar Sundhs yttrande som filmsekvensen. Det är alltså utrett att Oscar Sundh gjort sig skyldig till en skallning (headbutting). Förseelsen är av sådan art att en kortare avstängning motsvarande två matcher bör utdömas.